EVO ŠTA SE ČULO NA FRANCUSKOJ TELEVIZIJI: Srbija primer borbe protiv koronavirusa, građani ispoštovali veoma oštre mere
Ilustracija, Foto: EPA / Mohammed Badra

pohvale

EVO ŠTA SE ČULO NA FRANCUSKOJ TELEVIZIJI: Srbija primer borbe protiv koronavirusa, građani ispoštovali veoma oštre mere

Društvo -

U svim zamljama sveta građani kritikuju vlast jer se nije reagovalo na najbolji način u borbi protiv Korona virusa. Ipak sve zemlje su manje više reagovale na sličan način i glavno oružje protiv virusa je bila izolacija. Neke zemlje su ranije preduzele drastične mere dok su druge čekanjem doprinele da se virus proširi i uzme veliki broj života.

U Francuskoj je izneto veliki broj konfuznih informacija od samog početka epidemije pa su tako u početku maske bile potrebne samo bolesnim građanima (samo da se opravda nedostatak istih) a sada se nameće obavezno nošenje maski, navodi portal Svi Srbi u Parizu.

Tako je i sa merama vlade koje treba da stupe na snagu posle 11.maja kada prestaje izolacija. Deca se teraju da idu u školu a radnici da rade od kuće, kao da deca mogu bolje da se paze nego odrasli.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Ono što je interesantno je debata na jednom od najpoznatijih informativnih tv kanala CNEWS. Retko se pomene Srbija u lepom kontekstu ali je to urađeno ovaj put.

U razgovoru i analizi o broju smrtnih slučajeva usled Korona virusa, velika kritika se odnosila na zapadne zemlje koje nisu bile disciplinovane ili su kasno preduzele mere izolacije. Mere izolacije se u pojedinim zemljama nisu poštovale, pa je tako velika smrtnost u Francuskoj u departmanu Saint Denis, dok su pojedine zemlje zakasnile ili još uvek kasne sa merama izolacije.

Jedna od najgore organizovanih zemalja sa najvećim procentom preminulih je Belgija koja broji 633 preminule osobe na milion stanovnika. Italija broji 453 osobe, a Francuska je na oko 300 preminulih.

Kao primer evropskih zemalja su uzete Poljska i Srbija koje imaju 16 odnosno 19 preminulih na milion stanovnika. Posebno je istaknuta Srbija i disciplina građana koji su poštovali veoma oštre i jake mere izolacije vlade Srbije. Kako je rečeno, Srbija treba da bude primer kako u teškim trenucima građani sprovode odluke nadležnih organa i kako je državni vrh doneo veoma teške odluke koje se pokazuju kao ispravne.

Na kraju su se svi složili da će proteći još nekoliko meseci da se izvuču pojedinačni zaključci.

(Kurir.rs/ssup.fr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track