POČELO SPREMANJE ZA DRUGI TALAS: Donja granica za testiranje je sedam godina
Foto: Shutterstock

STUDIJA O KOLEKTIVNOM IMUNITETU NA KOVID-19

POČELO SPREMANJE ZA DRUGI TALAS: Donja granica za testiranje je sedam godina

Društvo -

Ukoliko porodica bude pozvana, dobiće svoj termin u zavodu, gde će najpre potpisati pristanak, dati saglasnost za učešće

Medicinski fakultet u Beogradu juče je počeo sa izradom studije o stepenu kolektivnog imuniteta građana Srbije na koronavirus, čiji je cilj da se vidi koliko je stanovništvo spremno na drugi talas virusa, a koji, prema rečima epidemiologa, može uslediti već u septembru.

foto: Kurir

U ovoj studiji će se videti koliko od 17.000 testiranih građana, starosti od sedam godina pa naviše, iz 7.000 nasumično odabranih domaćinstava, u sebi nosi antitela za kovid-19, a očekuje se da će se ispitivanja raditi naredna dva meseca, a možda i tokom celog leta. Prof. dr Tatjana Pekmezović, rukovodilac seroepidemiološke studije, objašnjava da će lekari iz regionalnih zavoda za javno zdravlje pozivati porodice i objasniti im značaj ove studije, koju će svako moći da odbije, a neće biti moguće dobrovoljno prijavljivanje za učešće.

- Ukoliko porodica bude pozvana, dobiće svoj termin u zavodu, gde će najpre potpisati pristanak, dati saglasnost za učešće. Zatim će popuniti tri upitnika i uzeće im se od šest do 10 mililitara krvi, koja se tu, u zavodu, centrifugira. Izdvaja se serum od pune krvi i biće transportovan u Institut za primenu nuklearne energije (INEP). ELIZA testovi detektuju da li smo preležali infekciju, a da nismo imali nikakve simptome - rekla je dr Pekmezović i dodala:

- Cilj je proučiti asimptomatske slučajeve, lance transmisije u porodicama, ali i percepciju od rizika bolesti u populaciji. Na osnovu toga biće formirane mere ako dođe do drugog talasa virusa.

U narednih nekoliko dana, navela je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, sprovešće se pilot-istraživanje na uzorku od 1.000 ispitanika:

- Drugi talas je moguć, ali svakako ne u obimu kao ovaj prvi. Na leto ne bi trebalo da bude većih problema, ali ne možemo se u potpunosti osloniti na ovo, upravo zbog nepostojanja kolektivnog imuniteta. Saopštenja iz Kine govore o mogućnosti pojave novog talasa - rekla je ona za TV Prva i dodala:

- Idealno bi bilo da se što bezbolnije postigne kolektivni imunitet - preležana infekcija kod bar 60 odsto populacije i više. Dok to ne dostignemo, očekujem da virus bude tu među nama.

KORAK PO KORAK

1. Pozivanje porodica koje su nasumično odabrane

2. Svako će moći da odbije učešće u studiji

3. Nije moguće dobrovoljno se prijaviti za učešće

4. Potpisivaće se pristanak za učešće u studiji

5. Popunjavaju tri upitnika

6. Upitnik neće sadržati „nezgodna pitanja“

7. Testiraće se samo građani stariji od sedam godina

8. Uzimaće im se od šest do 10 mililitara krvi

9. Ta krv se u zavodu centrifugira i izdvaja se serum od pune krvi

10. Uzorak se zatim šalje na ispitivanja na postojanje antitela na kovid-19

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track