Najnovije vesti

CRKVA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG NA BANJICI: Svetinje sa moštiju svetitelja čudotvorca narodu na poklonjenje
Foto: Marina Lopičić

Hramovna slava

CRKVA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG NA BANJICI: Svetinje sa moštiju svetitelja čudotvorca narodu na poklonjenje

Društvo

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog na Banjici proslaviće svoju hramovnu slavu u utorak, 12. maja a vernici će moći da se poklone velikim svetinjama koje će se od toga dana trajno nalaziti u ovom hramu. Reč je o epitrahiljima sa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Grigorija Dekapolita.

Epitrahilji se već neko vreme nalaze u riznici Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Banjici, a po odluci bratstva ovog hrama i starešine oca Milana Lazarevića ove dve svetinje biće postavljene u hram narodu na poklonjenje upravo na dan hramovne slave, pred početak liturgije.

Epitrahilj je inače deo odežde pravoslavnog sveštenika i episkopa. Kako navodi portal Sabornik, to je najvažniji deo svešteničke odežde koji označava blagodat Svetoga Duha koji se spušta na sveštenika. Epitrahilji koji će biti izloženi na poklonjenje vernicima u Crkvi Svetog vasilija Ostroškog na Banjici bili su položeni na čudotvornim moštima dva velika svetitelja i čudotvorca Prepodobnog Grigorija Dekapolita i Svetog Vasilija Ostroškog.

Kurir.rs/ M. B. / Foto: Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...