UŽAS! ŠESTORO MRTVIH U DOMU ZA STARE U KOM SU BUKVALNO SVI ZARAŽENI: Uhapšena direktorka, preti joj 12 godina robije!
Horor... Dom za stare „Radost“, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

STRAHOTA

UŽAS! ŠESTORO MRTVIH U DOMU ZA STARE U KOM SU BUKVALNO SVI ZARAŽENI: Uhapšena direktorka, preti joj 12 godina robije!

Društvo -

Strahota: „Radost“ zatvorena a direktorki Branki P. (31) određeno zadržavanje do 48 sati, tereti se za teško delo protiv zdravlja ljudi, jer je umrlo šest štićenika doma, a čak 53 korisnika i zaposlenih zaraženo

Koronavirus opet je napravio pomor u domu za stara lica, ovog puta u negotinskom privatnom domu „Radost“, zbog čega je preminulo šest korisnika, a čak 53 osobe - zaposlenih i korisnika je inficirano.

Trenutno je u Zdravstvenom centru u Negotinu na lečenju 35 korisnika, a direktorki „Radosti“ Branki P. (31) u utorak je Više javno tužilaštvo u Negotinu odredilo zadržavanje od 48 sati jer, kako Kurir saznaje, nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja korone u toj instituciji.

I 23 nepokretna lica

Ona je i sama bila inficirana, a tereti se za teško delo protiv zdravlja ljudi, kao i za prenošenje zarazne bolesti, za koje je zaprećena kazna od pet do 12 godina zatvora. Ona će po isteku 48 sati biti saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu, gde je Kuriru rečeno da će svoje iskaze dati zaposleni i svi ostali koji imaju bilo kakva saznanja o radu doma.

Sama vlasnica „Radosti“ je u telefonskom razgovoru sa reporterom Kurira kratko poručila:

- Ja ne želim da dajem nikakve izjave.

Istovremeno je dr Vidosava Paunović, direktorka Zdravstvenog centra u Negotinu, rekla da je kod njih 35 korisnika doma „Radost“.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Radnici nisu bili u bolnici, već u kućnoj izolaciji dok im nije stigao drugi negativan test. S druge strane, korisnici su u dobrom stanju. Njih sedmoro-osmoro imali su znakove upale bronhija i pluća. Oni su kod nas došli 7. ili 8. maja, sad ih već testiramo da vidimo da li je infekcija prošla.

One kojima taj drugi test bude bio negativan, nećemo moći da otpustimo sa lečenja jer ti ljudi nemaju gde. Trebalo bi čelnici opštine i Centra za socijalni rad da pronađu za njih mesto u drugim domovima pošto je „Radost“ zatvorena i izgubila licencu za rad - priča za Kurir dr Paunović i dodaje da je zaraza buknula pre 26. aprila, jer su tog dana svi oni prebačeni na lečenje u KC Niš i Sokobanju, odakle su se vratili u Zdravstveni centar.

- Među njima su bila 23 nepokretna bolesnika, zbog čega su sanitete za njihov prevoz poslali svi okolni gradovi, uključujući i Niš. Sada čekamo njihov premeštaj jer su svi u dobrom opštem stanju i nisu vitalno ugroženi - navodi naša sagovornica.

Svi da odgovaraju

A intenzivno se traga za rešenjem smeštaja za sve te ljude, kaže za Kurir Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i kriznog štaba u tom gradu.

- Videćemo da se smeste u ostalim domovima za stare. Sa druge strane, istražni organi rade svoj posao u vezi sa čitavim slučajem. Direktorka doma lišena je slobode. Evidentno je da je bilo određenih propusta. Štićenici i pozitivni radnici bili su u Nišu i Sokobanji. Posle 14 dana su se vratili u Negotin. Od početka, šest štićenika su preminula. U tom domu je ukupno bilo 60 osoba - štićenika i radnika - kaže on i dodaje da je, bez obzira na sve to, epidemiološka situacija u Negotinu stabilna.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je da svi koji su prekršili zakon i propise treba da odgovaraju.

- Zakon mora da se poštuje, ne postoji alternativno rešenje. Tako je bilo do sada, a biće i ubuduće, nikome nećemo tolerisati bilo kakvo ponašanje suprotno od toga, lično ću insistirati na tome - saopštio je Đorđević.

Nije prvi slučaj

KORONAVIRUS ODNEO ŽIVOTE KORISNIKA DOMOVA

Veliki problem tokom epidemije bilo je to što je virus ušao u domove za stara lice bez obzira na upozorenja nadležnih. U Gerontološkom centru (GC) u Nišu preminula su čak 52 korisnika, a prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, kaže da se sada situacija smirila, da je još jedna osoba u u međuvremenu preminula iz GC u Nišu, ali nije dokazano da je od kovida:

- U ostalim domovima je sada mirno. Na jugu Srbije, takođe.

Kurir.rs/ R. Briza - S. Božinović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track