Najnovije vesti

EVO ŠTA NIKAKO NE SMETE DA RADITE KAD GRMI: Od udara groma izbili požari u okolini Jagodine i Novog Pazara
Foto: Shutterstock, Profimedia

snežno nevreme protutnjalo srbijom

EVO ŠTA NIKAKO NE SMETE DA RADITE KAD GRMI: Od udara groma izbili požari u okolini Jagodine i Novog Pazara

Društvo

Od udara groma danas pre podne izbila su dva požara u okolini Jagodine i Novog Pazara, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačko jedinice i civilnu zaštitu u MUP-u Goran Nikolić.

Nikolić je za rekao da u požarima, koji su u ranim jutarnjim satima izbili u okolini Jagodine i Vrnjačke Banje, nije bilo povređenih i da su se u oba slučaja od udara groma zapalili strujomeri.

Naveo je da su, zbog nevremena koje je juče i danas pogodilo Srbiju, vatrogasno-spasilačke jedinice intervenisale i u Vrnjačkoj Banji, Smederevu i okolini Kruševca, gde su, kaže, obilna kiša i grad oštetili objekte i vozila.

Šta ne smete da radite kad grmi

Važno je da isključite sve tehničke uređaje iz struje, poput računara, televiziora ili fiksinih telefona (prekinite im vezu ili napajanje). Takođe, trudite se da ne budete u blizini utičnica.

Razlog? Ukoliko grom pogodi zgradu, elektricitet će verovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zato je važno da ne telefonirate, da se klonite tekuće vode, mašina za pranje veša ili sudova, svih parata koji su povezani na električne instalacije u zgradi.

Kada je u pitanju mobilni telefon, stručnjaci su podeljeni da li ga tokom grmljavine treba isključiti ili ne, ali veliki broj njh kaže da je veliki rizik držati aparat pored sebe. Zašto? Mobilni telefon je izvor elektromagnetnih talasa koji stvaraju put za atmosferski elektricitet. Dok grmi, opasan je svaki vod u kojem se nalazi metal.

Zapamtite i da kada oluja krene, nikako ne budete na otvorenom, ravnom prostoru na kojem ste najviša tačka. Uđite u najbliži kafić ili zgradu, nikako ne ležite na zemlju.

Imajte na umu, da grom može da udari i na udaljenosti od 15 kilometara od mesta padavina, ali i da određena opasnost traje i nakon što se nevreme stiša, pa ne treba odmah po prestanku uključiti sve aparate.

Dešava se neretko da nas oluja zadesi u vožnji. Stručnjaci kažu da ugašeni automobil nije rizično mesto.

Izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Ne dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute ili na bilo drugi način oštećene.

(Kurir.rs/Blic žena)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...