Kako do investicije tokom pandemije virusa COVID 19?
Foto: Promo

Kako do investicije tokom pandemije virusa COVID 19?

Društvo -

Pandemija korona virusa dovela je do toga da ekonomska neaktivnost bude na najvišem nivou u poslednjih gotovo 100 godina, a predviđanja u vezi sa posledicama koje će ostaviti na privredu nisu pozitivna. Bez sumnje, svaki segment privrede biće na neki način pogođen situacijom, uključujući i startap svet. Ono što je očekivano je da će kompanije usmeriti sva dostupna sredstva interno kako bi se sanirale posledice pandemije, pa se postavlja pitanje ima li mesta investiciji u startape tokom pandemije.

Najvrednije evropske digitalne kompanije, uključujući i startape, izgubile su ukupno 383 milijarde evra u vrednosti od 31. januara ove godine, što je pad od čak 33 odsto. Istraživanje koje je sprovela Inicijativa Digitalna Srbija pokazalo je da je kriza izazvana pandemijom virusa COVID 19 različito pogodila različite segmente privrede i da većina postojećih startap kompanija u našoj zemlji već oseća negativne posledice pandemije. Kada se govori o brojkama to izgleda ovako – čak dve trećine srpskih startapa beleži pad prodaje u procentu većem od 60, a 25% njih planira smanjenje plata. Ove podatke, ipak, treba uzeti s rezervom s obzirom na to da mnoge kompanije još uvek ne mogu da procene uticaj pandemije na svoje poslovanje.

Postojeće startap kompanije nisu optimistične ni u vezi sa budućnošu, pa tako čak 50% njih navodi da da smatra da će se situacija samo pogoršavati. Ako je situacija već uigranih startapa ovakva, pitanje čemu novi startapi mogu da se nadaju samo se nameće.

Uprkos trenutnom stanju, situacija ne mora biti i nije tako crna. U Srbiji čak 25% startap kompanija na neki način radi na iznalaženju rešenja za COVID 19. Takođe, iako je većina negativno pogođena dešavanjima, nisu svi investitori odlučili da do daljnjeg odlože investicije, jer nam je istorija pokazala da krizna vremena ne moraju zaustaviti biznis, a pravi primer za to je četvrta industrijska revolucija, koja je zapravo počela u senci velike finansijske krize iz 2008. godine.

foto: Promo

I dalje postoje oni koji ohrabruju preduzetnike i one sa inovativnim idejama da nastave sa svojim radom i tu su da im se na tom putu nađu kao podrška. Jedan od primera dobre prakse je i Delta Biznis Inkubator, koji uprkos dešavanjima nije zaustavio svoj rad.

Uprkos pandemiji, trenutno je u toku konkurs za Delta Biznis Inkubator, tromesečni program kompanije Delta Holding koji nudi podršku, znanje, konsultacije i mentorstvo stručnog tima iz Delte i njenih partnerskih kompanija tokom čitavog trajanja inkubatora, a za cilj ima pripremu vašeg tima i ideje za tržište i investitore.

Za ovaj Inkbator je tokom prethodne dve godine prijavljeno skoro 240 timova, a čak njih 11 je prošlo kroz program. Ove godine Inkubator je uveo nekoliko novina u svoj rad, a jedna od njih je i ta da oblasti startapa ne moraju biti samo one kojima se bavi kompanija Delta Holding, već ohrabruju sve one timove koji imaju ideju vrednu investicije da se na sledećem linku saznaju više o samom program i prijave se na konkurs koji je otvoren još samo nekoliko dana, do 31.5.2020. godine.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track