SRBIJO, MALOG MARKA IM NIKAD NEMOJ OPROSTITI: Mališan (2) od NATO bombi stradao u tatinom zagrljaju
Foto: Privatna Arhiva

da se nikad ne zaboravi, dan kad su nato bombe sejale smrt u novom pazaru

SRBIJO, MALOG MARKA IM NIKAD NEMOJ OPROSTITI: Mališan (2) od NATO bombi stradao u tatinom zagrljaju

Društvo -

Bomba je tačno u 13.45 pogodila stambenu zgradu, mesaru i prodavnicu auto-delova usred Novog Pazara...mališan je stradao u očevom zagrljaju

BEOGRAD/NOVI PAZAR - U naručju svog oca Vladana na današnji dan, 31. maja 1999. godine, oko pola dva popodne, u bombardovanju stambene zgrade u Novom Pazaru nastradao je dvogodišnji Marko Simić, najmlađa žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije.

Stradao u tatinom zagrljaju...

foto: Privatna Arhiva, Mali Marko sa ocem Vladanom na proslavi 2. rođendana

Pre 20 godina, dvogodišnji Marko, poginuo je od NATO bombe usred Pazara, u očevom naručju. Istovremeno je zagrljen sa sinom stradao i tata Vladan.

foto: Zoran šaponjić

NATO bomba je tačno u 13.25 sati pogodila stambenu zgradu u centru grada, mesaru, prodavnicu auto-delova i tom prilikom poginulo je 11 Novopazaraca, a 12 je povređeno.

Onog dana, Vladan i Marko izašli su da prošetaju, svratili su do Dejanove i Vladanove prodavnice auto-delova u centru Pazara, u trenutku kada je pala bomba Vladan je u rukama držao malog Marka...

foto: Privatna Arhiva

"Ne mogu Marka da zamislim kako bi izgledao danas, kao momčinu...Sećam se, Vladan i ja pravili smo travnjak oko kuće, on je trčkarao okolo, čavrljao: „Tata i striko sade travu da nam bude lepo“, ispričao je pre pet godina za Kurir Markov stric, a Vladanov brat Dejan.

Marko bi danas imao 22 godine, ali je nažalost ušao u istoriju kao najmađa osoba koja je stradala od "Milosrdnog anđela".

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje. Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više. Bombardovanje je završeno 10. juna.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track