ŠTA SU ZAPRAVO ELISA TESTOVI? Koristio se za HIV, krv se uzima iz vene ili prsta, A EVO KADA JE NAJPOUZDANIJI
Foto: Zorana Jevtić

KORONA TESTIRANJE

ŠTA SU ZAPRAVO ELISA TESTOVI? Koristio se za HIV, krv se uzima iz vene ili prsta, A EVO KADA JE NAJPOUZDANIJI

Društvo -

Od danas, 1. juna, građani Srbije moći će da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na korona virus, a cena tog testa biće 1.200 dinara.

Ova vrsta testiranja, poznata i kao "ELISA testiranje", moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Šta je uopšte Elisa test?

Za otkrivanje specifičnih antitela u krvi, najčešće se koristi osnovni ELISA test. Kada je ELISA test iz dva uzorka krvi pozitivan, kao potvrdni test koristiti se specifičniji test za otkrivanje antitela (najčešće Western Blot).

Savremeni ELISA testovi, odnosno novije generacije ELISA testova tzv. Ag-At testovi predstavljaju kombinaciju antigen-antitelo testova koji pored antitela na HIV detektuju i površinski antigen jezgra virusa (ili neki drugi). Za kombo testove je period prozora od 4 do 8 nedelja.

Takođe, postoje i testovi kojima se otkriva sama struktura virusa (npr. P24) ili detekcija replikacije virusa (PCR) i to već posle 10 do 14 dana od kada se infekcija dogodila, ali se oni retko koriste za rutinska testiranja.

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene, ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

“Brzi testovi” koji se mogu raditi i iz kapilarne krvi najčešće otkrivaju samo antitela, pa je za njih period prozora oko 90 dana (3 meseca).

ELISA test se do pojave korona virusa najčešće koristio za dijagnostiku HIV-a u krvi.

Šta ako ste pozitivni na antitela?

- Najpametnija preporuka je da svako ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog - rekao je dr Predrag Kon za RTS.

On kaže da bi, ukoliko se otkrije nalaz IGM-a, trebalo uraditi PSR test koji bi potvrdio da li je infekcija akutna ili bi to odbacio.

Kon dodaje da veliki broj ljudi misli da je preležao Covid-19 jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona.

- Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije - rekao je Kon.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezetnativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije i dodaje da on nije izrazito visok jer je rađeno na sprečavanju širenja epidemije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track