DIREKTOR REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Notari teraju ljude da bacaju na taksu minimum 1.250 dinara!
Foto: Kurir

Dranje

DIREKTOR REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Notari teraju ljude da bacaju na taksu minimum 1.250 dinara!

Društvo -

Notari odbijaju da list nepokretnosti besplatno skinu sa sajta Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), već teraju građane da lično idu u katastar, čekaju na šalterima, preuzmu odštampani dokument, plate taksu od 1.250 dinara i donesu je notaru na ruke, tvrdi direktor RGZ Borko Drašković.

- Imamo ozbiljan problem s listom nepokretnosti. Dokument postoji u elektronskoj formi na sajtu RGZ, a građani mogu i lično da ga podignu u katastru. U prvom slučaju besplatan je i ažurira se na dva-tri dana, dok se u drugom plaća taksa i ažurira u toku izdavanja. U 98 odsto slučajeva dovoljan je list iz internet baze. Ipak, notari i dalje šalju građane da im budu kuriri, odu do šaltera katastra, plate minimalnu taksu od 1.250 dinara i donesu im dokument koji oni mogu da skinu s našeg sajta - navodi Drašković za Kurir i dodaje da su upravo završili predlog uredbe prema kojoj će notari biti obavezni da elektronskim putem pribave list nepokretnosti.

foto: Kurir

U katastru ćete, prilikom podizanja lista nepokretnosti, platiti minimum 1.250 dinara, i to 320 dinara za zahtev, kao i taksu za izdavanje lista nepokretnosti na 50 strana, A4 formata od 930 dinara. Svaki sledeći list košta 70 dinara.

Iz Javnobeležničke komore Srbije kažu za Kurir da notari, u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, do informacija iz katastra dolaze direktno, koristeći Pravosudno-informacioni sistem, kao i Servisne magistrale organa, čije su usluge besplatne.

- Javni beležnici imaju pristup elektronskim podacima Katastra nepokretnosti preko Servisne magistrale organa. Zakon predviđa da je RGZ dužan da beležnicima omogući preuzimanje podataka iz katastra, koji se potom dostavljaju nadležnoj službi elektronskim putem, bez plaćanja takse. Javni beležnici podržavaju proces digitalizacije i rade sa elektronskom dokumentacijom, imaju pristupe e-bazama podataka i u elektronskoj formi dostavljaju dokumenta i katastru i nadležnim poreskim organima - saopštili su oni.

Kurir.rs/R. B - M. V.

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track