Najnovije vesti

ALARMANTNA UPOZORENJA METEOROLOGA: Čeka nas DRAMATIČAN početak leta i totalna promena klime, a EVO GDE ĆEMO IĆI NA MORE
Foto: Zorana Jevtić

monsunske kiše

ALARMANTNA UPOZORENJA METEOROLOGA: Čeka nas DRAMATIČAN početak leta i totalna promena klime, a EVO GDE ĆEMO IĆI NA MORE

Društvo

Nevreme sa obilnim padavinama, koje je u protekla dva dana besnelo Beogradom, pojava je koja se ranije dešavala jednom u deceniji, a stručnjaci upozoravaju da će zbog klimatskih promena oluje i obilni pljuskovi sve učestalije obeležavati početak leta.

Kiša praćena gradom i vetrom prekjuče je na ulicama prestonice za samo nekoliko sati stvorila bujice vode koje su na muke stavile ne samo učesnike u saobraćaju već i sugrađane u čije je domove prodrla voda.

Vetar je uništio crep na pojedinim krovovima, padale su tende sa terasa, drveće preko automobila, a nad Vračarom se pojavio i kovitlac vetra koji je mnoge podsetio na tornado. 

foto: Tanjug

Meteorolog Đorđe Đurić navodi za Kurir da je u prestonici za nekoliko sati palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru.

- To je oko 70 odsto količine padavina za čitav jun. Da u celoj Srbiji istovremeno padne toliko kiše, bila bi katastrofa. Međutim, ovde je reč o padavinama lokalnog karaktera.

Uzrok ovih padavina su slabo strujanje i vetar na visini, zbog čega se oblaci nisu pomerali ili su se malo pomerali i na taj način natapali isto područje - naglašava Đurić i dodaje da su obilne padavine karekteristika naše klime za jun.

foto: Tanjug

- Kraj maja i početak juna uvek nam donose ono što nazivamo evropski monsun, zbog teških situacija poput ove koja je zadesila Beograd - kaže Đurić.

Ipak, da se klima razgoropađuje pokazuje i podatak da je juče u Beogradu za samo šet sati pala duplo veća količina kiše nego u vreme poplava u Obrenovcu pre samo šest godina. Tada je za 24 časa palo 107,9 litara kiše po kvadratnom metru, a sada u Beogradu 70 litara za šest sati.

Meteorolog Nedeljko Todorović potvrđuje za Kurir da je došlo do promena određenog broja meteoroloških parametara.

- Klima nam je i dalje umereno kontinentalna, ali ima nekih promena u temperaturi i padavinama. Ova količina padavina javljala se jednom u deset godina - kaže Todorović.

Goran Trivan

U narednih 10 godina na more ćemo ići u Skandinaviju

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, govorio je još pre dve godine o drastičnim promenama klime i u Srbiji. - Za pet godina klima na severu Evrope neće biti ista, a Balkan neće imati umereno kontinentalnu klimu, nego mediteransku, tropsku ili suptropsku, dok će Afrika biti "spržena". U Srbiji se to već vidi u velikim poplavama ili velikim sušama, postojanju samo dva godišnja doba... - izjavio je Trivan.

Prema prognozi RHMZ, promenljivo i nestabilno, sa čestom pojavom kiše, lokalnih pljuskova i grmljavine, očekuje nas do kraja juna, a zatim slede pravo leto sa tropskim danima i noćima i srednjom temperaturom vazduha do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka.

(Kurir.rs / Dušan Stamenković / Foto:Zorana Jevtić / Tanjug) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...