ČAST I PONOS: Ambadador Rusije dvojici veterana Drugog svetskog rata uručio priznanje od Putina
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane Vojske Srbije

svečanost u ruskom domu

ČAST I PONOS: Ambadador Rusije dvojici veterana Drugog svetskog rata uručio priznanje od Putina

Društvo -

BEOGRAD - Čast je i ponos dobiti priznanje od predsednika najveće države na svetu čija je istorija slavna i časna, a koja je značajno uticala na stvaranje i opstanak Srbije, kažu veterani Drugog svetskog rata kojima je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko uručio medalje povodom 75.godišnjice pobede nad fašizmom.

Jubilarne medalje "75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu", ustanovljene odredbom predsednika Rusije Vladimira Putina 13. juna 2019. godine, dodeljene su Velimiru Ostojiću i Savi Radovanoviću na svečanosti u Ruskom domu.

Ostojić je sa 15 godina otišao u partizane, a sa puškom na ramenu prepešačio je, kaže, sve ''bratske'' republike bivše Jugoslavije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Youtube/RT

''Teško je to dočarati. Ponosan sam na medalju od Rusije. Nadam se da će mlađe generacije učiti pravu istoriju i dela koja 'ne zapljuskuju' razne spekulacij, jer naš narod i naša država to zaslužuju'', rekao je Ostojić novinarima na svečanosti u Ruskom domu.

U ratovima za oslobođenje i odbranu Srbije Ostojićeva porodica je, kaže, dala devet života, a među njima je i njegov sin Goran , komadant 63. padobranske brigade iz Niša, koji je poginuo na Košarama 28. jula 1998. godine.

Medalju od Rusije povodom jubileja pobede u Drugom svetskom ratu dobio je i Savo Radovanović, pripadnik 15. majevičke brigade koja je sa Crvenom armijom oslobodila Kragujevac.

''Zajedno su išle ruska 'razviotka' i srpska četa… Kad smo oslobodili Kragujevac zajedno smo nastavili dalje'', ispričao je Radovanović.

Za njega je, kaže, velika čast što mu je dodeljena medalja koju je ustanovio ruski predsednik Putin i dodao da je to znak da se pamte i poštuju ratni veterani.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track