Najnovije vesti

BRAČNOM PARU IZ BEOGRADA ODUZELI USVOJENU DEVOJČICU, I TO ZBOG ŽENINIH GODINA! I premijerka reagovala na njihovu priču!
Foto: Profimedia

GREŠKA U PROCEDURI

BRAČNOM PARU IZ BEOGRADA ODUZELI USVOJENU DEVOJČICU, I TO ZBOG ŽENINIH GODINA! I premijerka reagovala na njihovu priču!

Društvo

Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo je usvojeno trogodišnje dete bračnom paru Savić iz Beograda, navodno, jer supruga ima više godina od dozvoljene granice, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog indicija koje ukazuju na mogućnost izvršenja krivičnog dela u ovom slučaju.

- Nadležni sektor za ravnopravnost polova, naložio je preduzimanje mera iz svoje nadležnosti u cilju otklanjanja nepravilnosti u stručnom radu u Centru za socijalni rad Subotice u postupku usvojenja maloletnog deteta i obavešten je MUP za dalje reagovanje i ispitivanje. S obzirom na postojanje indicije koje ukazuju na mogućnost izvršenja krivičnog dela u konkretnom slučaju, resorno ministarstvo je u vezi sa konkretnim slučajem obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova - navode izvori iz Ministarstva.

Centar za socijalni rad u Subotici dete je oduzeo Beograđaninu Borisavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (52). Devojčica od tri godine kod njih je bila od oktobra prošle godine, a zvanično rešenje o usvajanju su, kako tvrde dobili sredinom maja ove godine. Savići tvrde da se sve dešava zbog greške radnika u Centru.

- Počeću od kraja, danas sam Centru za socijalni rad grada Subotice, morao da vratim moju tek usvojenu ćerku zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra. Naime, u Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine ok. Tumačenje centra je bilo da je to dovoljno i da ne mora da se ide na odobrenje ministra, koje se u tim slučajevima daje. Tako da je L. u našu kuću došla u oktobru mesecu na period prilagođavanja - napisao je Savić na Tviteru.

Za tih 6 meseci, kako dalje navodi Savić, oni su uspeli da formiraju porodicu.

- Nije bilo lako, ali smo uspeli. Konačno usvojenje je realizovano 15. maja i mi smo postali zakoniti roditelji. Posle čina usvojenja ministarstvo proverava predmet i uočava ove proceduralne greške i nalaže da se predmet ispita. Mi o tome ne znamo ništa, da bi nas juče pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dete i da imaju rešenje o tome čudeći se kako to nama nije dostavljeno. Danas smo ceo dan pregovarali i na kraju propustili pod pritiscima jer nismo želeli da nam policija otima dete - napisao je on i dodao da se ovo neće ovako završiti:

- Naš advokat smatra da je to rešenje nezakonito jer usvajanje može da se poništi jedino tužbom, a ne nekim rešenjem, a još veći problem je što mi naš primerak nismo dobili. Ko vodi računa o interesu deteta ako se ono posle 8 meseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu, sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikad. Sve zbog toga što neko nije uradio svoj posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo. Ovo se neće završiti ovako.

Na njegov tvit reagovala je premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je tražila da je Savić kontaktira povodom ovog problema.

foto: Twitter Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...