PAŠALIĆ OTKRIO ZA KURIR: Znaće se do 16. juna da li će devojčicu VRATITI RODITELJIMA!
Foto: TV Prva printscreen

SLUČAJ KOJI je DIGAO SRBIJU NA NOGE

PAŠALIĆ OTKRIO ZA KURIR: Znaće se do 16. juna da li će devojčicu VRATITI RODITELJIMA!

Društvo -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa Borisavom, ocem deteta, koje su radnici Centra za socijalni rad iz Subotice oduzeli 8. juna, iako je imao pravosnažno rešenje o usvojenju

- Razgovarao sam juče sa porodicom Savić. Prethodno smo pokrenuli postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Subotici, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i Ministartva za rad. naš izveštaj biće poznat najranije u ponedeljak popodne, najkasnije u utorak - rekao je Pašalić za Kurir.

Podsetimo, zaštitnik građana je još 10. juna, zbog sumnje da je povređeno pravo deteta u postupku usvojenja, pokrenuo postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Subotici i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

foto: Fonet

Kako je on tada objasnio, postupak je pokrenut na osnovu navoda u medijima da je prilikom usvojenja deteta bilo propusta u radu Centra za socijalni rad u Subotici, zbog kojeg je dete, posle više meseci boravka u porodici usvojitelja, vraćeno u hraniteljsku porodicu.

Zaštitnik je zato postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada pokrenuo protiv Centra u Subotici i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Od Centra u Subotici je zatraženo obaveštenje o svim okolnostima i da dostavi dokumentaciju, a od Pokrajinskog sekretarijata da izvrši stručni nadzor nad radom Centra u Subotici i dostavi izveštaj o nadzoru, sve u roku od 15 dana shodno Zakonu o zaštitniku građana.

Porodica Savić je osmog juna ostala bez devojčice, iako je polovinom maja dobila rešenje o usvojenju iz Centra za socijalni rad, jer je neko napravio propust tokom odlučivanja da se dete dodeli njima.

Naime, niko nije uočio da je majka starija od devojčice više od 45 godina, dok procedura nalaže ne veću razliku u godinama između usvojitelja i usvojenika od 45.

U međuvremenu, smenjena je direktorka Centra za socijalni rad u Subotici, a porodica je juče bila na sastanku u Ministarstvu za rad, ali i kod zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Kurir.rs/Radmila Briza

Foto printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track