PREDSTAVNIŠTVO FONDA ZA OBRAZOVANJE ROMA: Deco, nastavite školovanje, roditelji proverite svoja prava
Foto: Dragana Udovičić

poziv

PREDSTAVNIŠTVO FONDA ZA OBRAZOVANJE ROMA: Deco, nastavite školovanje, roditelji proverite svoja prava

Društvo -

U okviru romske manjine, manje od jedan odsto njih ima više i visoko obrazovanje, pokazuju podaci sa poslednjeg popisa Republičkog zavoda za statistiku zajednice, dok čak 87 odsto populacije ima samo osnovno ili niže obrazovanje.

Fond za obrazovanje Roma upoznaje učenike sa mogućnostima koje su im na raspolaganju i motiviše ih da nastave školovanje.

- Učenici imaju pravo da koriste mere afirmativne akcije, kako bi upisali željenu srednju školu ili fakultet. Takođe, svi učenici romske nacionalnosti kada upišu srednju, visoku školu ili fakultet, mogu da se prijave na Konkurs za dodelu uceničkih i/ili studentskih stipendija osobama iz osetljivih društvenih grupa, koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavljuje na početku svake školske, odnosno akademske godine - rekla je Zorana Tomić, koordinatorka za srednjoškolski stipendijski i mentorski program Predstavništva fonda za obrazovanje Roma.

Robert Kasumović, magistar farmacije, poručuje svojim sunarodnicima da se isplati ulaganje u sopstveno obrazovanje, u budućnost.

- Upišite školu, idite posle na fakultete, to možda nije garancija da ćete sutra živeti lakše, ali obrazovanjem dobijate mogućnost da pomognete sebi, roditeljima, ali i da doprinesete zajednici iz koje dolazite. Prema podacima Fonda, Romi se suočavaju sa znatno višim stopama nezaposlenosti u svim starosnim grupama, a i dalje je značajan broj njih bez radnog iskustva. Čak 81 odsto mladih nije zaposleno, niti se školuje, a posebno u tome prednjače devojke.

Kurir.rs/R.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja