OPREZ! OPASNE HEMIKALIJE U NEKIM PROIZVODIMA: Četkice za zube mogu da izazovu sterilitet i dijabetes!
Foto: Shutterstock

OPREZ! OPASNE HEMIKALIJE U NEKIM PROIZVODIMA: Četkice za zube mogu da izazovu sterilitet i dijabetes!

Društvo -

Bisfenol A, odnosno BPA plastika, providna je i tvrda, od nje se prave i flašice za vodu, sportska oprema, CD i DVD diskovi

Četkice za zube napravljene su od plastike i mogu sadržati štetne hemikalije, kao što su aromatični ugljovodonici, dok dlačice same četkice mogu imati bisfenol, koji je poznati endokrini disruptor i izaziva sterilitet i pojavu dijabetesa, tvrdi Jelena Milić iz Alhema.

Bisfenol A, odnosno BPA plastika, providna je i tvrda, a od nje se pravi čitav niz svakodnevnih proizvoda, uključujući i flašice za vodu, sportsku opremu, CD i DVD, a nalaze se i u plastici koja je korišćena za izradu četkica za zube.

Svojstva hormona

Mnoge studije pokazale su da BPA ima svojstva hormona, usled čega se javila zabrinutost zbog bezbednosti njegove upotrebe u proizvodima, posebno onim koji su u kontaktu s hranom.

foto: Printscreen

- Bisfenol A je endokrini disruptor koji oponaša hormon estrogen i u ogledima na životinjama se pokazalo da ima negativne efekte na zdravlje. Nalazi se u mnogim proizvodima koji se prave od plastike, a određena količina ove štetne materije može biti toksična za organizam i izazvati disbalans hormona, usled čega može doći do steriliteta, a pošto utiče i na hormon insulin, i do pojave dijabetesa - kaže za Kurir Jelena Milić iz neprofitne organizacije Alhem, koja se zalaže za bezbednu upotrebu hemikalija.

Preciznije, bisfenol A oponaša strukturu i funkciju estradiola sa sposobnošću da se veže i aktivira isti receptor kao i prirodni hormon. Rane faze razvoja su se pokazale kao najosetljivije na BPA, a pojedine studije su povezale prenatalnu izloženost sa kasnijim fizičkim i neurološkim smetnjama.

Isto ovo jedinjenje nalazi se i u fiskalnim računima, čiju je potrebu Evropska komisija 2017. godine zabranila.

- U decembru prošle godine Evropska komisija je donela odluku o zabrani BPA u plastici za izradu fiskalnih računa, odnosno o ograničenju upotrebe ukoliko je koncentracija veća ili jednaka 0,2 odsto. Odluka je počela da se primenjuje u januaru ove godine, a u Srbiji će se odluka sprovoditi od jula. Jasno je zašto treba nastaviti borbu i odstraniti upotrebu štetnog jedinjenja u drugim proizvodima.

foto: Marina Lopičić

Saveti za potrošače

Savet potrošačima je da čitaju deklaracije i izbegavaju proizvode koji sadrže ove štetne hemikalije, kaže Milićeva.

- Robu bez ovog jedinjenja prepoznaćete po oznaci "BPA free". Savet je i da izbegavate plastične četkice, čija je i dlaka uglavnom od sintetičkih vlakana. Najbolja zamena su četkice od prirodnog materijala, kao što je bambus. Preporučujem i aplikaciju pod nazivom Scan4Chem, koja je priznata na evropskom nivou i omogućava vam da skeniranjem koda dobijete sve informacije u vezi sa robom, poručuje ona.

Stomatolog Miloš Rundić

Nije mi poznato

Stomatolog Miloš Rudić za Kurir je rekao da mu nije poznato da plastične četkice za zube sa BPA materijom mogu uticati na zdravlje zuba. - Nemam podatak da BPA utiče na zdravlje i kvalitet usne duplje, odnosno zuba i desni, što opet ne znači da nema neželjenih dejstava. Ipak, ovim problemom detaljnije se bave biohemičari - naveo je on.

Kurir.rs/MILICA VUJOVIĆ

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track