OSMACI KREĆU U UPISNU TRKU: Mala matura počinje sutra
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Završni ispit

OSMACI KREĆU U UPISNU TRKU: Mala matura počinje sutra

Društvo -

Učenici osmog razreda sutra polažu završni ispit iz srpskog jezika u matičnoj osnovnoj školi, dok će matematiku i kombinovani test polagati u naredna dva dana.

Pre dve nedelje obavljena je proba male mature, na kojoj su đaci imali priliku da se upoznaju s procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za uspešnu realizaciju završnog ispita. Kako je zakazano, zvanični završni test iz srpskog jezika biće održan sutra od devet do 11 časova, test iz matematike dan kasnije, a rešavanje kombinovanog testa biće 19. juna u istom terminu.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog jezika i matematike, kao i 14 bodova na kombinovanom testu.

Inače, rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se i na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja, a koji iznose maksimalno 60. Računaju se tako što se uspeh (prosečna ocena) iz šestog, sedmog i osmog razreda množi sa četiri, a onda se ova tri broja saberu.

Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna, a ukoliko postoje primedbe, učenici i roditelji mogu podneti žalbe u osnovnim školama 23. juna od osam do 15 časova.

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama zakazan je za 24. jun, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do osam časova.

Podsećamo, zbog novonastale situacije u svakoj učionici biće do devet učenika, a sa njima dva dežurna nastavnika. Takođe, preporuka je da se nose zaštitne maske i da rastojanje između učenika bude metar i po.

(Kurir.rs / M. V. / Foto: Aleksandar Jovanović Cile)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track