SKANDAL SA ZAVRŠNIM ISPITOM U NOVOM PAZARU: Čak 127 učenika ponovo polaže kombinovani test!
Foto: Dragana Udovičić

Mala matura

SKANDAL SA ZAVRŠNIM ISPITOM U NOVOM PAZARU: Čak 127 učenika ponovo polaže kombinovani test!

Društvo -

Iz početka Učenici u pet od 15 osnovnih škola imali na raspolaganju rešenja
zadataka, a otkriveni su tako što su svi stavili istovetan netačan odgovor

Čak 127 od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru danas će ponovo raditi kombinovani test nakon skandala koji se desio poslednjeg dana završnog ispita za male maturante, kad su u toku polaganja procurili rezultati. Osnovci će kombinovani test, kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u Novom Pazaru.

Provaljeni

- U petak, 19. juna, kada su svi učenici u Srbiji polagali poslednji - kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa bila su dostupna rešenja. Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru - saopštilo je Ministarstvo prosvete. Učenici su, kako su istakli, na osnovu dosadašnjih izveštaja, odgovore dobili putem mobilnog telefona i drugih elektronskih uređaja.

- Na taj način su prekršili zakonske odredbe i upotrebili mobilni telefon, elektronski uređaj i drugo sredstvo u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja - rekli su u ministarstvu i istakli da je „očigledno da ovo nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih osoba“.

- Tokom realizacije testa kontrolu su vršili nastavnici čija će se odgovornost ispitati - dodali su.

Ponavljanje

U školama u Novom Pazaru sa roditeljima su razgovarali Dušan Kićović, državni sekretar Ministarstva prosvete, i Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i predstavnici ministarstva iz Sektora za inspekcijske poslove i članovi Školske uprave. Ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da nijedno dete ne sme biti oštećeno ni na koji način: - Smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da deca budu na bilo koji način oštećena i nadamo se da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole.

Komisija

Danas žalbe drugostepenoj komisiji

Preliminarni rezultati završnog ispita objavljeni su u utorak, 23. juna, na sajtu Ministarstva prosvete, a roditelji su juče mogli da ulože prigovor prvostepenoj komisiji.

Oni koji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije mogu se danas, od 8 do 15 sati, obratiti i drugostepenoj komisiji.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna đaci će popunjavati liste želja u školama.

Dana 8. i 9. jula je prvi krug upisa u srednje škole.

R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track