Najnovije vesti

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! DONETE NOVE MERE: Od SUTRA u 6 maske obavezne na OVIM MESTIMA! Za prekršaj sledi KAZNA
Foto: Kurir

Od sutra u 6h obavezno nošenje maski

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA! DONETE NOVE MERE: Od SUTRA u 6 maske obavezne na OVIM MESTIMA! Za prekršaj sledi KAZNA

Društvo
15:17h

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se koriste i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku, dodala je Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba.

Ona je rekla da su te mere donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Osobe koje ne nose zaštitne maske u prevozu i u zatvorenim prostorima biće sankcionisane.

Za ostatak teritorije Srbije na snazi su preporuke za nošenje zaštitnih mera u prevozu i u zatvorenom prostoru.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome klikom OVDE.

Mere donete zbog porasta broja obolelih

Od sutra, od šest sati ujutru, biće obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, rekla je Kisić i dodala da su te mere donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Kaže da većina zaraženih ima blaži oblik infekcije ili nema nikakve simptome, ali da se, ipak, značajan broj osoba hospitalizuje.

- Imajući sve to na umu, pošto je najveći broj zaraženih boravio u zatvorenom prostoru gde je bio veći broj ljudi, odlučili smo se za meru koja će na snazi biti od sutra u šest sati ujutru, na području Beograda, gde će biti obavezno nošenje maski, ne samo u gradskom prevozu, već u svim zatvorenim prostorima sve vreme boravka, navela je Kisić Tepavčević.

Dodaje da je najveći broj zaraženih upravo na području glavnog grada i da će ako se takav trend nastavi i bude potrebno, a o čemu se danas razgovaralo, ograničiti broj ljudi u zatvorenom i otvorenm prostoru.

Čak i uz obaveznu fizičku distancu obavezno je nošenje zaštitne maske.

Kako je rekla, lokalne samouprave u pogođenim mestima donele su odgovarajuće odluke.

- Pratimo situaciju u svim delovima naše zemlje. Dobijamo izveštaje iz sata u sat. Ova mera se odnosi samo na Beograd, dodala je Kisić Tepavčević.

Upitana da li će biti ograničenja na otvorenom ili zatvorenom prostoru, Kisić Tepavčević je rekla da to u ovom momentu još nije slučaj, ali da sve zavisi od situacije narednih dana.

Sednica štaba počela je u 10 sati i trajala nešto duže od dva sata

Na sednicu su prvi stigli dr. Darija Kisić Tepavčević, dr, Tiodorović, Pelemiš i Stevanović.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić je ranije navela da očekuje da se zabrani rad noćnih klubova, ali do toga očigledno nije došlo.

"Već smo razgovarali načelno o nekim merama. Verovatno će to biti mere u skladu sa onim što smo već videli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice...", rekla je ranije Brnabić.

Prema istim informacijama, biće zatraženo da se broj osoba u zatvorenom prostoru ograniči na 100, a ne manje od 500, kako je to dosad bilo, dok bi sve maturske večeri i slične proslave koje nisu dosad održane bile odložene.

foto: Kurir

Prethodnih dana u Srbiji se beleži veći broj zaraženih virusom korona, a juče je taj broj bio 254.

Najviše zaraženih je u Beogradu, Novom Pazaru, Užicu, Kragujevcu, Vranju...

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja