HRVATSKA OTVORILA VRATA ZA SRBE: Za prvih 15 sati skoro 2.000 naših građana prešlo granicu
Foto: Uprava Carine

NA PRELAZU BATROVCI-BAJAKOVO

HRVATSKA OTVORILA VRATA ZA SRBE: Za prvih 15 sati skoro 2.000 naših građana prešlo granicu

Društvo -

Hrvatska je od ponoći otvorila granicu za građane Srbije i u tu zemlju se, prema izveštaču Tanjuga sa prelaza Batrovci-Bajakovo, ulazi bez problema, a putnicima se, kao što je i najavljeno, više ne određuje obavezna izolacija od 14 dana.

Na prelazu Batrovci, na srpsko-hrvatskoj granici, od ponoći do 15 časova iz Srbije je u Hrvatsku ušlo oko 1.760 putničkih vozila, od čega je oko 30 odsto sa srpskim registarskim oznakama, informacija je Tanjuga sa lica mesta.

U svakom automobilu su u proseku bile tri osobe, što bi moglo da znači da je ukupno ušlo 5.280 građana.

Na Batrovcima trenutno nema gužve i vozila se zadržavaju svega nekoliko minuta, kao i na prelazu Bajakovo, u šta se uverila ekipa Tanjuga, s tim što, kada se ulazi u Hrvatsku, provera podataka traje dodatnih nekoliko minuta, jer naši građani moraju da pokažu turistički vaučer, pozivno pismo da dolaze iz poslovnih ili nekih drugih razloga ili bilo kakav dokaz o svrsi ulaska u Hrvatsku ili za traznit kroz tu zemlju.

Ako je u pitanju tranzit radi putovanja u Bosnu i Hercegovinu ne traže se nikakvi podaci, a ako se kroz Hrvatsku putuje radi odlaska u Nemačku ili neku drugu zemlju, na graničnom prelazu mora da se pokaže dokaz o boravištu u toj zemlji ili o svrshi putovanja u tu zemlju.

Ako putnici nemaju sve te potrebne dokaze, onda hrvatske vlasti kontaktiraju vlasti u Sloveniji i sa njima dodatno proveravaju.

Podaci koji se ne dostavljaju na prelazu Bajakovo mogu da se dostave i putem elektronskog obrasca.

Teretni saobraćaj se odvija kao i prethodnih dana, a kolona je duga oko kilometar što znači da kamioni u proseku čekaju između jednog i dva sata.

Srbija je inače odmah nakon ukidanja vanrednog stanja 6. maja otvorila svoje granice za građane Hrvatske, BiH i strane državljane, a Hrvatska je to učinila od ponoći 1. jula s obzirom na to da je Savet EU dao preporuku da države članice EU otvore granice za građane 15 zemalja među kojima je i Srbija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track