SENIČIĆ I LAINOVIĆ ZAHTEVAJU POMOĆ: Zakazan avio-odbor YUTA za letove ka Španiji i Grčkoj
Foto: Profimedia

Turizam teško pogođen

SENIČIĆ I LAINOVIĆ ZAHTEVAJU POMOĆ: Zakazan avio-odbor YUTA za letove ka Španiji i Grčkoj

Društvo -

Član rukovodstva YUTA Milan Lainović rekao je da je za utorak, 7. jul zakazan sastanak "avio-odbora" nacionalnog udruženja turističkih agencija, na kome će biti razmatran predlog da se čarter letovi za Grčku i Španiju organizuju od 1.avgusta.

Posle odluke Grčke da zatvori granice za građane Srbije, domaći putnici i turističke agencije našli su se ponovo pred naizgled nepremostivim problemom – kako spasiti makar deo sezone koja se pretvorila u pravu noćnu moru.

“U utorak, 7. jula, održaćemo sastanak članica ‘avio odbora’ YUTA, na kome ćemo razmatrati predlog da čarter letove organizujemo od 1. avgusta”, rekao nam je Milan Lainović.

On podseća da će Grčka 15. jula ponovo razmatrati da li će putnicima iz Srbije dozvoliti ulazak na svoju teritoriju.

foto: Promo

“Naša ideja je da sačekamo da vidimo kako će se stvari odvijati, i da, ukoliko sve bude u redu, zakažemo čarter letove do Grčke i Španije od 1. avgusta. Ukoliko takav predlog bude prihvaćen na sastanku ‘avio-odbora’, obavestićemo i putnike o novim datumima koji su im na raspolaganju za letovanje”, kaže Lainović.

I dok se Lainović nada da će “makar nešto moći da se uradi” od ovogodišnje letnje sezone, njegov kolega, direktor jedne turističke agencije Mirko Milanović veruje da je ona nepovratno izgubljena i za putnike i za turističke radnike.

“Poređenje broja čarter letova iz ranijih sezona sve govori. Nekada je za deset dana obavljano i po 70 čarter letova, a sada se sve svelo na dva-tri leta. Katastrofa.”, pesimista je Milanović.

“Pritom, ako se opet objavi vanredno stanje zbog korone, svi možemo samo da zatvorimo firme do sledeće godine”, ocenjuje Milanović, koji naglašava da bi želeo da zadrži zaposlene, ali da nema nikakvog rezona da troši sredstva firme, pa čak ni da uzme neki od “državnih kredita” kada posla jednostavno – nema.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničić foto: Marina Lopičić

Seničić: Turistički sektor traži dodatnu pomoć države

Direktor YUTA Aleksandar Seničić najavljuje da će u sredu, 8. jula biti održana sednica Upravnog odbora tog nacionalnog udruženja turističkih agencija.

“Mi ćemo u naredna dva dana izaći sa zahtevima za pomoć od države za turistički sektor. Kada kažem ‘mi’, mislim na sve nas iz industrije – turističke agencije,vodiče,prevoznike, gradske hotele…”, kaže Seničić.

Podsećamo da je direktor YUTA i ranije naglašavao da su državne mere pomoći nedovoljne kada je reč o turističkoj industriji, i da se očekivalo da će, po ugledu na druge države, i naša Vlada usvojiti poseban paket za najugruženije sektore.

(Kurir.rs / Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track