Bankari turistima uzeli 2,5 miliona evra

Deru i kožu s leđa

Bankari turistima uzeli 2,5 miliona evra

Društvo -
Pri uplati putovanja od 800 evra građani na kursnim razlikama gube 50 evra. Od početka 2012. bankari tako zaradili pravo bogatstvo

BEOGRAD - Deru i kožu s leđa!Turiste iz Srbije koji se odluče za letovanje u Španiji ili Egiptu aranžman od 800 evra koštaće čak 50 evra više! Naime, svi aranžmani koje turističke agencije nude u evrima po važećoj regulativi uplaćuju se u dinarima, i to po gornjem bankarskom kursu. Na taj način banke su za pet meseci ove godine zaradile oko 2,5 miliona evra.- U sredu sam otišao da uplatim aranžman od 800 evra i novac sam zamenio po kursu od 113, 9 dinara. Dobio sam 91.120 dinara. Turistička agencija mi je aranžman obračunala po gornjem kursu banke od 121 dinar, pa mi je zafalilo 5.680 dinara, jer po tom kursu aranžman košta 96.800 dinara - ogorčeno priča Miloš Bojić iz Beograda.Prema podacima Narodne banke Srbije, za prvih pet meseci ove godine turisti iz Srbije su u turističkim agencijama za aranžmane u inostranstvu uplatili ukupno 41.595.000 evra. Ako taj iznos pretvorimo u dinare po gornjem kursu pojedinih banaka, to znači da su srpski turisti za aranžmane uplatili 5.032.995.000 dinara. Međutim, za uplatu tog iznosa morali su da promene čak 44.187.840,2 evra po kursu od 113,9 dinara. Na taj način građani su izgubili, a banke zaradile 2.592.840,2 evra.Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže za Kurir da bi građanima koji putuju u inostranstvo, trebalo omogući da aranžmane plaćaju u evrima.- Zakonodavac mora da reaguje i spreči agencije da obračunavaju aranžmane po zelenaškom kursu - smatra Papović.

„Juta“: Izmenićemo zakon!Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta“ Aleksandar Seničić kaže da važeća regulativa ide na štetu turista, a koristi imaju samo banke.- Prema Zakonu o finansijskom poslovanju, sve uplate moraju biti u dinarima. Pošto banke agencijama uplate aranžmana klijentima u inostranstvu obračunavaju po najvišem kursu, i agencije tako obračunavaju klijentima. Takvo stanje odgovara samo bankama. Zato ćemo mi novoj vladi predložiti da se omogući plaćanje aranžmana u evrima - kaže Seničić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track