Prosvetni inspektori 1. oktobra kreću u kontrole

Velibor Tmušić

Prosvetni inspektori 1. oktobra kreću u kontrole

Društvo -
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je svim visokoškolskim ustanovama poslalo dopis u junu u kome je ukazano na način kako mogu da izvode i realizuju nastavu van svojih sedišta, naveo načelnik

BEOGRAD - Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velibor Tmušić najavio je danas da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 1. oktobra početi kontrolu isturenih odeljenja fakulteta širom Srbije, a ona koja nemaju dozvolu ili akreditaciju biće zatvorena.

"Zakon je jasno doneo mogućnost da sve visoko školske ustanove, državne, privatne ili strane, po određenoj proceduri mogu da izvode nastavu van svojih sedišta. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je svim visokoškolskim ustanovama poslalo dopis u junu u kome je ukazano na način kako mogu da izvode i realizuju nastavu van svojih sedišta", naveo je Tmušić za RTS.

On je objasnio da je svim visokoškolskim ustanovama data mogućnost da uđu u proceduru i dobiju akereditacije da izvode nastavu u izdvojenim odeljenjima, a za to su, dodao je Tmušić, potrebna dva dokumenta.

Kako je naveo, potrebno je da visokoškolske ustanove podnesu zahtev preko resornog ministarstva, on se prosleđuje Komisiji za akreditaciju, a kada Komisija izda uverenje, prosvetna inspekcija utvrđuje prostor, opremu i kadrove. Nakon toga, dodao je Tmušić, fakulteti mogu da preuzmu dozvolu za isturena odeljenja.

Ministarstvo je, kako je napomenuo, u prethodnom periodu izdavalo dozvole za rad svim univerzitetima, što je bio veliki posao, koji je skoro završen, a ostalo je još nekoliko fakulteta koji ne ispunjavaju uslove i Komisija im nije dala akreditacije.

"Sad je na Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje da donesu odluku. Ovo je ozbiljan posao za koji se moramo pripremiti, a mi ćemo od 1. oktobra krenuti da kontrolišemo rad svih visoko školskih ustanova, državinh i privatnih", najavio je Tmušić.

On je dodao i da je Ministarstvo u završnoj fazi donošenja Strategije obrazovanja, jer je ono "jedan od osnovnih resursa u 21. veku", a ta institucija će, kako je dodao, sve učiniti da dođe do kvaliteta.

"Ako bila koja visoko školska ustanova može da obezbedi kvalitet, sa pozicije onoga što propisuju naši propisi, pre svega Zakon o visokom obrazovanju, mi ćemo to omogućiti pre svega zbog studenata", napomenuo je Tmušić.

On je naveo i da u Srbiji ima dosta stranih univerziteta, da je najviše onih iz susednih zemalja, i da oni nisu obavezni da rade akreditaciju, ako je imaju u svojoj zemlji, ali moraju da podnesu zahtev za dozvolu za rad.

Tmušić je dodao i da Ministarstvo, na početku svake školske godine, napravi elektronsku bazu u kojoj se stavlja akcenat na najaktuelnije probleme.

"Ove godine ćemo raditi upis vanrednih studenata, dokvalifikacija i prekvalifikacija učenika, jer smo videli da je bilo dosta problema, da se na nezakonit način upisivalo, da su se izdavale diplome suprotno propisima", zaključio je Tmušić.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100 isturenih odeljenja različitih fakulteta, preneo je RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track