palata srbija

KRIZNI ŠTAB O NAJNOVIJIM KORONA PODACIMA Brnabić: 13 umrlih, 383 zaražena, ovo je posledica protesta! DOŠLO NA NAPLATU

Društvo -

Najveći rast u Beogradu i Novom Sadu, smirivanje u Šapcu i Pazaru. Imali smo jako težak dan, teških 24 sata za nama...

BEOGRAD - Krizni štab svakog dana u 15 časova javnosti saopštava najnoviji korona presek u Srbiji.

Danas je ispred Kriznog štaba najnovije podatke saopštila premijerka Ana Brnabić rekavši da je situacija danas izuzetno teška.

Prema podacima u poslednjih 24 sata, u Srbiji je od korone preminulo 13, novozaraženih je 383, a na respiratorima je 177 pacijenata.

foto: Printscreen

Brnabićeva je naglasila da je veliki rast zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, posebno u poslednja dva dana što je, kako je rekla, direktna posledica okupljanja na protestima prethodnih dana uprkos apelima lekara da ljudi drže fizičku distancu, da se ne okupljaju jer je naš zdravstveni sistem već ionako preopterećen i ne može da izdrži ovoliki priliv obolelih.

- Došlo na naplatu - rekla je Brnabićeva dodajući da je najveći rast zaraženih zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, a da je zadovoljna situacijom u Šapcu i Novom Pazaru gde je zabeleženo smirivanje situacije i evidentno manji broj novozaraženih.

Ona je podsetila da su od sutra - 17. jula, na snazi nove mere Kriznog štaba i Vlade Srbije koje podrazumevaju obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, obavezno nošenje maske na otvorenom ukoliko je fizička distanca manja od metar i po, zabrana okupljanja u zatvorenom više od 10 ljudi, držanje distance od metar i po.

Ovo su mere koje su od sutra obavezne u celoj Srbiji

Brnabićeva je rekla da se nada stabilizaciji ukoliko svi budemo poštovali mere i dodala da to zavisi od svih nas. Ona je na novinarsko pitanje ko će kontrolisati primenu novih oštrijih mera, rekla da će to raditi komunalna milicija i naglasila da nema te milicije koja bi mogla da iskontroliše sve i svakog ukoliko se sami ne pridržavamo mera, posebno jer je naše zdravlje u pitanju.

Dr Dragoš o situaciji u KBC Zemun: Taman oslobodimo 50 mesta, a stigne nam 60 pacijenata

Direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović rekao je da ga brine to što "danas imamo već 10 odsto pacijenata više nego juče".

foto: Printscreen

- Jutros smo imali 10 slobodnih mesta, u 15 časova smo oslobodili 20 mesta. U 19 časova ponovo pravimo vizite i nadamo se da ćemo imati opet 20 mesta. Danas ćemo osloboditi 50 mesta, ali po dinamici ćemo imati 60 prijema, zato sam oprezan u davanju izjava - kazao je dr Stojanović.

Dr Janković: Moramo biti oprezni

Imunolog Srđa Janković kaže da je naša zemlja izašla iz nepovoljne epidemiološke situacije, ali da moramo biti veoma oprezni jer epidemija još uvek ne jenjava. "U ovom trenutku postoji i opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju i velika nada da možemo da sprečimo da se pogoršaju, ako dosledno sprovedemo ove mere", zaključio je Janković.

foto: Printscreen

"Vlada usvojila nove mere, nadam se da će dati rezultate"

Brnabić je saopštila da je vlada na današnjoj sednici usvojila nove mere u borbi protiv širenja korona virusa, koje od sutra stupaju na snagu.

- Očekujem da će narednih dana dodatne mere doneti rezultate. U ovom trenutku situacija je teška. Ja makar sada gajim blagi optimizam, jer vidim da smo se svi zajedno uključili u borbu. Hvala građanima što poštuju mere, rekla je na. Brnabić je izrazila uverenje da će se to odraziti i na brojeve novozaraženih narednih dana, kao i da će se pritisak na zdravstveni sistem smanjiti.

foto: Printscreen

Premijerka: Protesti došli na naplatu

Rast broja zaraženih korona virusom posledica je protesta koje smo imali i to nam sad dolazi na naplatu, rekla je premijerka Ana Brnabić. "Za mene je ovo očekivano", rekla Brnabić na konferenciji za medije. Dodaje da je Beograd samo u proteklih nekoliko dana bio stabilniji, ali da je juče i danas zabeležen rast i da se pogoršla situacija u protekla dva dana.

Brnabić kaže da je dobro što protesti nisu dugo trajali i da se očekuje uskoro da ponovo vidimo pad broja zaraženih. Dodaje da je najveći procenat zaraženih u Beogradu, ali da joj daje optimizam to što su grajdani zaista disicplinovani i u najvećoj meri poštuju mere zaštite i što su poslušali apele kriznog štaba. Znam da ćemo videti reuzltate mera i discipline građana, dodala je Brnabić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track