LONČAR NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA: Koronom zaraženo 550 zdravstvenih radnika, 50 hospitalizovano
Foto: Tanjug Printscreen

dogovor i organizacija

LONČAR NAKON SASTANKA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA: Koronom zaraženo 550 zdravstvenih radnika, 50 hospitalizovano

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona od čega je 50 na bolničkom lečenju.

Lončar je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.

"Dogovoramo se i organizujemo se, nemamo problem da negde nema zdravstvenih radnika, u međuvremenu primamo i obučavamo ljude, pripremamo se razne scenarije'', rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

foto: Tanjug Printscreen

On je dodao da je dogovoreno da se svake nedelje organizuje sastanak sa zdravstvenim radnicima iz jedne ili dve kovid bolnice, da se sa njima razgovara i čuju njihova mišljenja, zaključci i iskustva iz borbe sa virusom Kovid-19.

''To će biti negde na otvorenom, u opuštenijoj atmosferi, uz poštovanje svih mera. Želimo da im pružimo podršku jer su oni heroji, a sve ono što sada rade videće se tek u narednim godinama'', rekao je Lončar.

Zahvalio je svima koji ''navijaju'' za zdravstveni sistem i pružaju podršku medicinskim radnicima.

''Oni koji navijaju za veći broj zaraženih, njima na čast, mi poštujemo i lečimo sve, ali želimo jedinstvo i smatramo da nam je to sada potrebno'', naveo je Lončar.

Arena dobija sistem za kiseonik u naredna dva dana

Uvođenje sistema za snabdevanje kiseonikom u privremenu bolnicu Beogradska arena trebalo bi da bude završeno u naredna dva dana, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je u toj kovid bolnici situacija pod kontrolom i da pacijenti primaju svu neophodnu terapiju.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Lončar je podsetio da je Arena prvobitno bila namenjena za prijem kovid pacijenata sa srednjom i lakšom slikom koji ne zahtevaju kiseonik, ali da je zbog porasta broja novobolelih odlučeno da se sprovede sistem kiseonika.

''To radimo ne samo zbog ovog pika epidemije, već u da budemo spremni za novembar kada se mogu sudariti grip i korona virus i za svaku novu situaciju'', rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Naglasio je da je situacija u Areni pod kontrolom da pacijenti dobijaju svu neophodnu terapiju, a ukoliko se obolelima pogorša stanje, upućuju se u neku od kovid bolnica.

''Dok se ne razvede sistem, obezbeđene su boce sa kiseonikom za slučaj da se pacijentima klinička slika naglo pogorša'', naveo je Lončar.

U privremenoj kovid bolnici Beogradska arena trenutno se nalazi 225 pacijenata.

(Kurir.rs/Tanjug)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja