NAJNOVIJI KORONA BILANS

KRIZNI ŠTAB Dr Darija: Švedski model? Ne, u našoj zemlji može da bude samo SRPSKI MODEL borbe

Društvo -

BEOGRAD - Članovi Kriznog štaba i danas se u 15 časova uživo obraćaju građanima Srbije s najnovijim podacima o koronavirusu.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je na respiratorima 198 obolelih od korona virusa, najviše do sada. Preminulo je 9, novozaraženih je 352, a testirano je 10.310, najviše od početka epidemije.

1 / 5 Foto: Kurir Printscreen

Dr Darija Kisić Tepavčević je odgovarajući na pitanje novinara da li se trenutno protiv korone borimo po principu švedskog modela, dr Darija je rekla da u našoj zemlji može da bude borba samo po srpskom modelu, a ne ni po kineskom, ni po švedskom. Ona je dodala da smo u prvom talasu usmerili borbu da sačuvamo naše najstarije i u tome smo uspeli, a potom je rekla da se sada borba prema svetskim uputstvima odvija na planu lične odgovornosti.

- Sve preporuke koje donosimo su u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i indikatorima koje imamo, podvukla je Kisić-Tepavčević, uz konstataciju da se u svakom momentu radi ono što. Ona je ukazala da je u početnoj fazi primenjen konzervativan i restrktivan model, sa ciljem da se čuvaju najugoroženiji, da se sačuva naše najstarije stanovništvo, u čemu se uspelo.

foto: Kurir Printscreen

- Za to vreme ojačani su kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, privremenih bolnica, laboratorija, broj testova. Kada su nastupili vremenski uslovi za koje se mislilo u jednom momentu da će smanjiti transmisiju virusa, i epidemolških indikatora, ne samo u našoj zemlji već u regionu i celoj Evropi došlo je do popuštanja restriktivnih mera, objasnila je ona dodajući da se onda prešlo na aspekt lične odgovornosti.

Kazala je da je očigledno da će borba sa virusom biti duga i poručila da apsolutno svako mora da preuzme svoju odgovornost i ulogu da bismo uspeli u toj borbi.

- Nećemo pričati o kineskom, švedskom modelu, već našem modelu, zasnovanom na dokazima i na indikatorima, tako da su sve preporuke isključivo iz toga proizašle, zaključila je ona.

foto: Kurir Printscreen

Kada je reč o javnoj kritici struke na rad Kriznog štaba i zahtev da se oni smene, dr Darija je rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje, da su svi oni položili Hipokratovu zakletvu, te da su ih pojedini lekari sa te liste već direktno kontaktirali u želji da povuku svoja imena jer im je drugačije predočeno za šta se tražio njihov potpis.

U KBC Zvezdara 346 pacijenata, 18 u teškom stanju

U KBC "Zvezdara", koji je kompletno kovid bolnica, smešteno je 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a njih 18 je intubirano i to su najteži pacijenti, rekao je direktor te zdravstvene ustanove dr Petar Svorca.

On je rekao da je 21 zaposleni u KBC pozitivan na korona virus, od kojih je troje na bolničkom lečenju sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su ostali sa lakšim simptomima, u kućnoj izolaciji. Svorcan je istakao da osoblje KBC radi požrtvovano i hrabro se bori sa virusom korona.

foto: Kurir Printscreen

"Dosta smo iscrpljeni, ali se trudimo i dajemo i preko svoje snage da pomognemo pacijentima i da ih spasimo", rekao je Svorcan na redovnoj pres konferenciji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track