UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: Još 352 novozaražena, 9 preminulo! Na respiratorima čak 198 pacijenata
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, EPA / Stephanie Lecocq, Covid19.rs Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: Još 352 novozaražena, 9 preminulo! Na respiratorima čak 198 pacijenata

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano čak 10.310 osoba, a 352 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 9 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima se nalazi 198 pacijenata.

foto: AMG

19.31 - Dr Grujičić bez dlake na jeziku: Ovo je sve zbog NATO bombardovanja

16.22 - U ustanovama i domovima zaraženo 63 korisnika, 56 zaposlenih. U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 63 korisnika i 56 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

16.19 - Kisić: Do kraja nedelje moguć silazni tok

Zamenca direktora Instituta Batut epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se poslednjih dana beleži relativna stagnacija apsolutnog broja obolelih, takozvani "plato" te da je, ako se takav trend nastavi, za očekivati da narednih dana, do kraja nedelje imamo silazni tok u broju zaraženih.

16. 15 - U Kraljevu od 130 uzoraka pozitivno 53

U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu od posledica zaraze koronavirusom u ponedeljak su preminula još dva pacijenta, tako da je ukupan broj preminulih u ovom gradu od početka epidemije sada 20, saopštio je u utorak Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva, na osnovu informacija gradskog Zavoda za javno zdravlje. Kako se navodi u saopštenju, od 130 uzoraka testiranih u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo - pozitivno je 53. (J.S.)

15.30 - Đerlek: U bolnici 199 pacijenata, upola manje nego pre 12 dana

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru, koja je regionalni kovid centar, trenutno je hospitalizovano 199 pacijenata, što je duplo manje nego pre 12 dana, izjavio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Djerlek. Kako je naveo na konferenciji za novinare, u Novom Pazaru situacija sa virusom korona se poboljšava, u Sjenici ide na bolje, a u Tutinu je solidna. Ipak, kako ističe Djerlek, nema mesta za opuštanje.

15.20- Kisić Tepavčević o srpskom modelu borbe

Dr Darija Kisić Tepavčević je odgovarajući na pitanje novinara da li se trenutno protiv korone borimo po principu švedskog modela, dr Darija je rekla da u našoj zemlji može da bude borba samo po srpskom modelu, a ne ni po kineskom, ni po švedskom. Ona je dodala da smo u prvom talasu usmerili borbu da sačuvamo naše najstarije i u tome smo uspeli, a potom je rekla da se sada borba prema svetskim uputstvima odvija na planu lične odgovornosti.

15.15- Mačvanski okrug: Opet trocifren broj novozaraženih

Posle malog zatišja u Mačvanskom okrugu je ponovo trocifren broj novootkrivenih slučajeva kovida-19. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu juče je potvrđeno 114 pozitivnih uzoraka na koronavirus, u Šapcu 86, Loznici 22, a po dvoje u Koceljevi, Bogatiću i Ljuboviji. Dan pre bilo je potvrđeno 79 pozitivna uzorka. U okrugu je do sada evidentirano ukupno 2.129 pozitivnih osoba na koronu. Šabac je ubedljivo prvi sa 1.469 pozitivnih, Loznica 431, Bogatić 66, Koceljeva 60, Vladimirci 49, Mali Zvornik i Ljubovija po 22 i Krupanj deset. Trenutno je 1.690 obolelih. U Mačvanskom okrugu vanredna situacija zbog kovida-19 proglašena je u svih osam lokalnih samouprava, Šapcu, Bogatiću, Koceljevi, Vladimircima, Loznici, Malom Zvorniku, Krupnju i Ljuboviji. (T.Ilić)

14.55 - Kako je istakao danas dr Predrag Kon, najveći rizik je i dalje Beograd, a posebno jer se javljaju superprenosioci, odnosno zaraženi bez simptoma koji su u kontaktu tokom dana sa velikim brojem ljudi.

Više o tome u linku ispod.

13.00 - Preminula trudnica

Kolegijum lekara GAK-a juče je doneo odluku da je, zbog pogoršanja stanja ploda, neophodno uraditi carski rez. Nažalost posle porođaja carskim rezom, beba je doživela srčani zastoj i uprkos dugotrajnoj reanimaciji ona je preminula. Stanje majke je i pre samog porođaja bilo kritično, sem pogoršanja gasne razmene, bolest je dobila i sistemski karakter i nažalost jutros u 8.55 lekari su izgubili bitku za njen život - rekao je dr Radmilo Janković.

Više o tome klikom OVDE.

12.55 - Đorđević u Subotici: Svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obišao je sa Bogdanom Labanom, gradonačelnikom Subotice, Gerontološki centar u Subotici, u kome prema poslednjim informacijama postoje slučajevi zaraze korona virusom.

- Svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku i zbrinuti su na adekvatan način. Želeo sam da se u to lično uverim i da kroz razgovor, zajedno sa nadležnima, pronađemo najbolje načine da se situacija što pre stabilizuje i da se virus drži pod kontrolom, odnosno da se ne proširi dalje - rekao je Đorđević.

12.44 - Kikinda: Zaraženo još šest osoba

U proteklih 24 sata koronavirus je registrovan kod još šest osoba u Kikindi, a trenutno je 71 osoba pozitivna. Najveći broj njih 42, od toga šestoro dece, sa lakšom kliničkom slikom nalazi se u samoizolaciji na kućnom lečenju. Pet ljudi sa težom klinikom slikom prebačeno je u Klinički centar Vojvodine, a 26 je na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi

11.00 - U ČAČKU OD 173 PACIJENATA 11 NA RESPIRATORU, preminula jedna osoba

U Opštoj bolnici u Čačku hospitalizovano je 173 pacijenta, od kojih je 11 na respiratoru, a od posledica virusa korona preminuo je još jedan pacijent.

U protekla 24 časa primljeno je 17 pacijenata u čačansku bolnicu, a u ustanove tercijarne zdravstvene zaštite transportovano je devet pacijenata, dok je izvršeno 88 pregleda.

10.30 - U Vranju hospitalizovano čak 175 pacijenata, preminula jedna osoba Ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 175. Među njima nema dece, prema podacima, od utorka ujutro.

U kovid bolnicama je trenutno 40 slobodnih mesta. Otpušteno je 12 pacijenata, dok su tri prebačena u Klinički centar Niš.

Zabeležen je jedan smrtni ishod.

Epidemiolozi navode da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna u okrugu i na teritoriji grada Vranja.

Kod 128 lica uzorkovana je krv za laboratorijsku analizu i sačinjeno 198 rendgenskih snimaka pluća. Kada je reč o testiranju, u ponedeljak su urađena 94 brza i 54 PCR testa. (T.S.)

foto: Shutterstock

09.30 - Ni trudnice nisu pošteđene

U novom talasu sve trudnice sa simptomima korovavirusa, sumnjom ili potvrđenom zarazom mogu biti hospitalizovane u bilo kom porodilištu, gde su obezbeđeni uslovi za njihovo zbrinjavanje.

ŠTA TREBA DA ZNAJU TRUDNICE ZARAŽENE KORONOM KOJE DOĐU U MIŠOVI više o tome klikom OVDE.

08.40 - U kruševačkoj bolnici 95 pacijenata

Prema jučerašnim rezultatima, broj zaraženih u Rasinskom okrugu veći je za 97 u odnosu na prethodni dan.

Ovo su još uvek okasneli rezultati testiranja u periodu posle 6. jula.

Najviše novoobolelih je u Kruševcu 55, zatim u Aleksandrovcu 18, Brusu 12, Trsteniku i Ćićevcu po šest. Na infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice je 95 pacijenta, 16 više nego juče.

07.40 - U Šapcu još 52 nova slučaja

U Šapcu je u ponedeljak korona virus potvrđen kod još 52 osobe od 79 testiranih, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

U gradu je trenutno 1.385 pozitivnih, u izolaciji dvostruko više.

U kovid bolnici smešteno je oko 280 pacijenata, a bilo je i otpusta izlečenih.

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja, deo pacijenata iz Šapca biće prebačen u Beograd.

07.30 - Broj novih pacijenata u niškoj bolnici stagnira

Već nedelju dana se u Kliničkom centru Niš broj novih prijema pacijenata, kod kojih se sumnja ili je potvrđena korona, kreće između 40 i 45 prijema dnevno.

To epidemiolog doktor Nikola Milenković ocenjuje kao period stagnacije.

Virus korona je i dalje među nama, a niški Klinički centar već nedelju dana ne beleži drastično veći broj pacijenata, pa se kako kaže Milenković, i prijem i otpust pacijenata vrti oko istih brojeva.

"Neki pacijenti se ne vraćaju odmah kući, već idu u zdravstvenu ustanovu u svom gradu ili opštini, u bolnice za lakše pacijente," kaže dr Milenković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track