UŽIVO KORONA PRESEK U SRBIJI: Novobolelih 412, preminulo 9 ljudi, na respiratoru 185 pacijenata
Foto: EPA / Filippo Venezia, Profimedia, Ana Paunković, Covid19.rs Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA PRESEK U SRBIJI: Novobolelih 412, preminulo 9 ljudi, na respiratoru 185 pacijenata

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić saopštila je danas da je, u poslednja 24 sata, registrovano 412 nova slučaja zaraze korona virusom. Brnabić je, na konferenciji za štampu, prenela da je testirano 11.079 osoba. .

foto: AMG

U poslednjih 24 sata, kako je dodala, nažalost preminulo je devet osoba. Na respiratorima, prema njenim rečima, nalazi se trenutno 185 osoba.

18.29 - Kraljevo: Korona potvrđena kod 40 osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, na dan 22. jula, od 113 uzoraka testiranih na virus korona pozitivno je 40, dok su dve osobe preminule. Time je bilans preminulih u Kraljevu od početka epidemije 24. Ukupan broj registrovanih pozitivnih slučajeva na virus korona od početka epidemije u tom gradu je 1.019.

17.01 - Vlada donela odluku o privremenoj kovid bolnici u Sportskoj hali Atenica u Čačku

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se Sportska hala Atenica u Čačku otvori kao privremeni objekat za smeštaj i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti Kovid-19. Kako se navodi u saopštenju Vlade, medicinska sredstva, lekove, sanitetski materijal i drugu neophodnu medicinsku opremu i zaštitna sredstva za privremenu bolnicu obezbediće Republički fond za zdravstveno osiguranje.

16.31 - Korona u Kraljevu: Preminula dva pacijenta, još 40 pozitivno

U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, od posledica zaraze koronavirusom, preminule su jošdve osobe, čime je broj preminulih od početka epidemije u ovom gradu porastao na 24, saopštioje u četvrtak Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva.Kako se navodi u saopštenju, od 113 uzoraka testiranih u laboratoriji Veterinarskogspecijalističkog instituta Kraljevo pozitivno je 40. Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj registrovanih osobapozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada nadan 22. jul iznosi 1.019. (J. S.)

16.01 - U KC Vojvodine 21 pacijent na respiratoru!

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 291 pаciјеnt kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusаCOVID – 19. Оd tоgа, kod 21 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 17 pacijenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19. Napominjemo, da se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа COVID– 19, a s obzirom na težinu kliničke slike uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora. U cilјu sprečavanja širenja i oboljevanja od COVID-19 virusne infekcije, apelujemo na građane da je obavezno pridražavanje svih preven4vnih zaš4tnih mera, što podrazumeva nošenje zaš44nih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju u zatvorenom prostoru. (S. S.)

foto: Slađana Stojanović

15.36 - Najveći broj novozaraženih virusom korona je i dalje u Beogradu, a situacija je najkompleksnija, osim u Beogradu, i u Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu, dok u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici gotovo da nema novozaraženih, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na konferenciji za medije, Brnabić je istakla da je od 412 novozaraženih najveći broj iz Beograda.

"Svakako da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu, a najkompleksnija situacija u vezi sa virusom korona je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu. Ohrabruje što imamo smirivanje situacije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, tako da tamo skoro i da nema novozaraženih", rekla je Brnabić.

foto: Kurir Printscreen

15.20 - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da u Srbiji niko nije umro zbog nedostatka respiratora

- Prvo moram da odgovorim na mostruozne optužbe i laži a koje je sada plasirala i jedna strana novinska agencija da je u KBC Zemun čovek preminuo jer nije bilo respiratora - rekla je premijerka dodajući da je to strašna, monstruozna i bezočna laž uz upozorenje da neće dozvoliti da se ovako pljuje po Srbiji.

15.03 - Rezultati testiranja osoba u nekoliko prethodnih dana pokazuju da je u Zlatiborskom okrugu 25 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

U Prijepolju je zabeleženo devet novih slučajeva, Požegi i Priboju po četiri, Užicu tri, Arilju dva, Sjenici jedan, koliko i u Novoj Varoši i Čajetini. Od početka epidemije do danas, na teritoriji Zlatiborskog okruga, ukupno je potvrđeno 1.604 slučajeva pozitivnih na virus korona. U Užicu je zabeleženo ukupno 589 slučajeva, Požegi 198, Sjenici 141, Novoj Varoši 123, Čajetini 113, Prijepolju 111, Arilju 105, Priboju 102, Bajinoj Bašti 95 i Kosjeriću 27.

14.50 - Za dva dana u Šumadijskom okrugu potvrđeno je 118 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, od čega je samo u Kragujevcu 91, saopštio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević.

U Aranđelovcu je zabeleženo još devet novozaraženih, koliko i u Topoli, Rači jedan, Kniću i Batočini po tri i u Lapovu dva. Od početka epidemije, u Šumadijskom okruku ukupno je pozitivnih pacijenata 1.739, od čega u Kragujevcu 1.392 gde je do 16. maja bilo registrovano samo 68 pozitivnih na virus korona. U Aranđelovcu je ukupni 112 pozitivnih na virus korona, Topoli 50, Rači 41, Kniću 94, Batočini 38, Lapovu 12. U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi 1.133 osobe, od čega u Kragujevcu 889, Aranđelovcu 66, Topoli 13, Rači 19, Kniću 93, Batočini 42, Lapovu 11. Prema podacimna od jutros, u Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 110 pacijenata, od kojih je 17 na respiratoru.

14.18 - Lončar: Poverenje u zdravstvo nikada nije bilo na višem nivou. Poverenje u zdravstveni sistem i zdravstvene radnike u Srbiji nikada nije bio na višem nivou, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i upozorio da napadi na zdravsteni sistem u ovom trenutku nisu slučajni, i izrazio žaljenje što bacaju senku na prave junake i borce koji se ozbiljno bore protiv epidemije.

"Upravo iz tog razloga cilj nam je da politika ne uđe u zdravstvo, rekao je Lončar na prvom prijemu koje će Ministarstvo ubuduće svake nedelje organizovati za zaposlene u kovid bolnicama "kao mali znak pažnje i poštovanja". Ministar je pozvao lekare, sestre, tehničare i ostalo zdravstveno osoblje da se ne obaziru na negativne komentare, koji nažalost imaju za cilj da bace senku na njihov rad i dodao da moraju da znaju da će se njihovi rezultati i sve što su postigli, tek analizirati. Vi ste ljudi koji rade najbolje što mogu, pomažu pacijentima i državi, imaju punu podršku, rekao je ministar i ocenio da će oni i ubuduće biti naše najveće bogatstvo.

13.16 - U Podunavskom okrugu 23 novozaražena, Braničevskom 17

U Podunavskom okrugu zabeležena su 23 nova slučaja virusa korona, dok je u Braničevskom okrugu broj zaraženih veći za 17, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović. Kada je u pitanju Podunavski okrug, u Velikoj Plani registrovano je još četiri nova slučaja, Smederevu osam i Smederevskoj Palanci devet.

U Braničevskom okrugu, u Petrovcu je zabeleženo najviše novih slučajeva i to devet tako da je u toj opštini sada ukupno od početka epidemije 57 laboratorijski potvrđenih, zatim u Žagubici i Velikom Gradištu po tri, pa je tako u Žagubici sada ukupno 11, a u Velikom Gradištu 18. U Požarevcu je registrovan jedan novi slučaj, što čini da je u tom gradu sada ukupno od početka epidemije 224 zaraženih, a jedan novi slučaj zabeležen je i u opštini Kučevo, pa je sada u toj opštini registrovano ukupno šest slučajeva pozitivnih na virus korona.

12.59 - Još 21 slučaj korona virusa u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata zabeležen je 21 slučaj korona virusa, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. Od ovog broja 11 novoobolelih je sa severa, a 10 sa juga.

12.57 - Brnabić, Lončar i Stojanović na KZN Kriznog štaba

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratiće se danas u 15 sati na redovnoj konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije od zarazne bolesti COVID-19. Na konferenciji će govoriti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor KBC "Zemun" Dragoš Stojanović, saopšteno je iz Vlade Srbije. Na današnjoj konferenciji omogućeno prisustvo predstavnicima televizija, radija i novinskih agencija.

foto: Printscreen

12.16 - Valjevo: Još sedam novozaraženih

U poslednja 24 sata, u Valjevu je laboratorijski potvrđeno još sedam slučajeva pozitivnih na virus korona, što čini da je u tom gradu od početka epidemije registrovano ukupno 743 pozitivnih, od čega od 17. juna do danas 547, prosečne starosti 44,7 godina, podaci su Kriznog štaba.

11.31 - PČINJSKI OKRUG: U Vranju 22 pozitivna, hospitalizovano 186 pacijenata

Prema poslednjim podacima, od 210 uzoraka sa teritorije Pčinjskog okruga, kod 38 osoba je utvrđeno prisustvo virusa Covid 19, od kojih su 22 iz Vranja, 10 iz Vladičinog Hana, 3 iz Trgovišta, 2 iz Bosilegrada, a jedno lice je iz Surdulice, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja.

9.11 - Jedan muškarac u invalidskim kolicima preminuo je ispred kovid ambulante u Pančevu u Zmaj jovinoj ulici.

8.56 - BRANIČEVSKI OKRUG: Povećan broj zaraženih koronom,

Epidemiološka situacija u Braničevskom okrugu je nepovoljna, kaže doktorka Zorica Mitić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Požarevac i navodi da je u poslednje dve nedelje jula zabeleženo 120 novih sučajeva korona virusa.

8.27 - Manji broj prijema u odnosu na otpuste u KBC "Zemun"

Od trenutka kada je krajem juna KBC "Zemun" ponovo pretvoren u kovid bolnicu, za samo par dana sve intenzivne nege sa respiratorima i aparatima za kiseonik bile su pune. Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun" rekao jeda se u toj ustanovi trenutno nalazi 356 pacijenta. Ističe da ohrabruje to što je u poslednja dva, tri dana broj prijema u odnosu na broj otpusta manji. (RTS)

8.20 - Srbija među prvih pet zemalja u procentu testiranja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u sredu postala četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih, spram broja stanovnika.

"Pretekli smo Nemačku, proporcionalno na 100. 000 stanovnika. Ispred nas su Šavajcarska, Austrija, Luksemburg i još jedna zemlja", rekao je sinoć Vučić.

Istakao je da je Srbija donela drugačiju odluku u odnosu na druge u regionu, Hrvatsku, Bugarsku, jer želi da identifikuje bolest i da se brine za zdravlje i živote ljudi, a ne za političke brojeve i naklonost stanovništva.

8.10 - U čačanskoj bolnici 155 pacijenata zbog korone, 10 na respiratorima

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku smešteno je 155 pacijenata.Sa teškom kliničkom slikom trenutno je 12 pacijenata, od kojih je deset na respiratorima. U toku popodneva iz čačanske u beogradske bolnice prebačeno je sedam pacijenata zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prouzrokovanog korona virusom. Bolnica navodi da je u prijemnoj ambulanti danas pregledano 56 pacijenta sa simptomima korona virusa.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track