NEPROFESIONALCI: Jugoslav Ćosić i N1 opet uhvaćeni u laži i manipulisanju činjenicama!
Foto: Dragana Udovičić

NEPROFESIONALCI: Jugoslav Ćosić i N1 opet uhvaćeni u laži i manipulisanju činjenicama!

Društvo -

Programski direktor N1 u odgovoru Kuriru tvrdio da u njihovom programu o Telekomu „govore činjenice i eksperti“. Međutim, to nije tačno, jer se u emisiji N1 kao gost pojavio - urednik na N1

Jugoslav Ćosić i N1 televizija, koju on vodi, po našem mišljenju, zaslužuju titulu šampiona fejk njuza za 2020. To je ponovo potvrđeno i poslednjim primerom kada je Ćosić, govoreći o radu N1, manipulisao činjenicama i grubo obmanuo javnost.

Negativna kampanja N1 protiv Telekoma

Kurir je Ćosiću postavio sledeće pitanje: Na osnovu analize vaših priloga i tekstova o Telekomu Srbija, upadljivo je da ova kompanija nijednom nije prikazana u pozitivnom kontekstu. Zašto je to tako?

On je u odgovoru na ovo pitanje Kurira, koji smo preneli u prekjučerašnjem tekstu a u vezi s našim istraživanjem o napadima N1 na Telekom Srbije, naveo da "o pomenutom preduzeću govore činjenice i eksperti“, što nije tačno.

- Prema oceni eksperata, Telekom Srbija je u netransparentnom procesu poslovanja, bez znanja svojih akcionara, bitno smanjio kapital kompanije. To nije ocena N1. Negativnu sliku o poslovanju Telekoma Srbije ne stvara, dakle, N1, već rezultati i činjenice koji govore sami za sebe i nije ih moguće sakriti - naveo je Ćosić.

Dokaz Urednik na N1 gost u emisiji N1
Dokaz Urednik na N1 gost u emisiji N1foto: Screenshot

Činjenica je, međutim, da ova Ćosićeva tvrdnja nije tačna, jer je u programu televizije N1 o Telekomu emitovan prilog u kom je jedini sagovornik bio, u ulozi gosta kod svojih kolega, upravo novinar N1. Naime, pre nekoliko dana u programu ove televizije, u okviru emisije „Dan uživo“, gostovao je urednik ekonomije na N1 Vojislav Stevanović i deset minuta, uz asistenciju novinara, naširoko analizirao poslovanje Telekoma.

Očigledno je i iz ovog primera da N1 kroz svoje platforme kontinuirano sprovodi strategiju svog vlasnika - Junajted grupe - u pogledu sprovođenja promocije negativne medijske kampanje protiv Telekoma, a koji im, kao što smo već pisali, predstavlja sve veću pretnju na tržištu. A kada to rade, na N1 se služe selektivnim podacima i činjenicama koje isključivo idu u korist njihovim vlasnicima, a na štetu Telekoma Srbije.

Upravo tako je zvučala „analiza“ urednika Stevanovića, koji je očigledno angažovan u nedostatku analitičara koji su, pored ostvarenih dobrih rezultata, spremni da blate Telekom. Stevanovića, iako nije stručnjak za procene vrednosti - što se vidi i iz njegovih pristupa, to nije sprečilo da na N1 iznese metodološki neutemeljene i provizorne tvrdnje o vrednosti Telekoma. Čini se da Stevanoviću nije jasna razlika da se na berzi trguje manjinskim učešćem dok pokušava da proceni vrednost celokupnog Telekoma sa kontrolom, da Telekom nije javno-komunalno preduzeće i da se ne finansira iz budžeta, a zašto prethodne jednokratne investicije oduzima od profita, nikada nećemo saznati, kao ni to kako bi izgledalo ovakvo vrednovanje primenjeno na njegovog poslodavca - Junajted grupu.

Neprofesionalno je izveštavati u interesu vlasnika

Inače, ovo nije prvi put da Ćosić i N1 manipulišu činjenicama i šire fejk njuz. Tako je bilo i pre nekoliko meseci, kada su pristrasno i jednostrano izveštavali o sporu Telekoma i Junajted grupe, u okviru koje posluje ta televizija. Tada su na N1 tvrdili da je ovaj kanal zabranjen u ponudi Telekomovih kablovskih operatera, što se ispostavilo kao neistina. Podsetimo, Junajted grupa je ugasila signal N1 za Telekomove operatere, a onda je u januaru, dok su trajali razgovori o nastavku saradnje, odbila više nego korektnu ponudu državne kompanije da joj se, dok traju pregovori, omogući emitovanje televizije N1 besplatno, i to za čak 800.000 korisnika. Mediji Junajted grupe uporno su politički bojili ovu čisto tržišnu utakmicu i širili lažnu vest da je televizija N1 zabranjena.

Kurir.rs/Redakcija Kurira/Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track