POKUŠAJ ZAMENE TEZA: N1 kao deo Junajted grupe krši etička pravila novinarske profesije, a zato optužuje Kurir i Telekom
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić

POKUŠAJ ZAMENE TEZA: N1 kao deo Junajted grupe krši etička pravila novinarske profesije, a zato optužuje Kurir i Telekom

Društvo -

BEOGRAD - Junajted grupa, vlasnik Televizije N1, u četvrtak posle podne, neposredno pred zaključenje Kurira, poslala je našoj redakciji zahtev za objavljivanje odgovora na naša pitanja koja smo im uputili, a koja su tog dana objavljena u našim novinama, uz neznatno skraćivanje, isključivo iz tehničkih i profesionalnih razloga.

foto: Printskrin

Neosnovane optužbe

Uz puno poštovanje novinarskih standarda, skraćeni su delovi odgovora, koji se, po mišljenju redakcije, nisu odnosili na pitanja i koji ne menjaju suštinu stava Junajted grupe, uz puno poštovanje novinarskih standarda. Pored toga, optužili su nas, pozivajući se na etička pravila novinarske profesije, da smo prekršili odredbe Kodeksa novinara, koje propisuju da ekonomski i politički interesi izdavača, konkretno poslovni odnosi Telekoma i Kurira, ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi za posledicu imao netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti, te da smo skraćivanjem njihovih odgovora prećutali važne činjenice. Junajted grupa je, međutim, odmah nakon što je nama poslala taj zahtev, objavila i saopštenje u kojem nas neosnovano optužuje da smo cenzurisali sve činjenice o uspešnom radu Junajted grupe i da smo svesno iskrivili činjenice.

Ta kompanija je u saopštenju objavila i delove odgovora koji su bili izostavljeni, a preneli su ga mediji u vlasništvu Junajted grupe, televizija N1 i ostali. Interesantno je da je Junajted grupa u svom saopštenju od pre dva dana iznela stav koji predstavlja suštinu tendenciozne kampanje N1, a to je da je Telekomu Srbija opala vrednost, čime je potvrdila da je stav N1 i njen stav, tako da je veliko pitanje da li se vlasnici u tom mediju bave uređivačkom politikom. Junajted grupa nije pomenula da bi pomenute odredbe Kodeksa novinara trebalo da se odnose i na medije koji su u njenom vlasništvu, a koji su prećutali sve navode iz teksta Kurira na koji se pomenuto saopštenje odnosi, čime su, nedvosmisleno, baš oni prekršili etička pravila novinarske profesije.

foto: Screenshot

Za interes vlasnika

O ekonomskim i poslovnim interesima vlasnika medija i medija u njihovom vlasništvu, koji rade upravo ono za šta nas optužuju, nisu pomenuli ni reč. A ovakav način izveštavanja medija čiji su vlasnici nameće pitanje da li baš oni rade u interesu svog vlasnika i da li Junajted grupa ima dvojake aršine kada Kurir optužuje da radi u interesu jednog od svojih poslovnih partnera Telekoma, dok nikako ne dozvoljava da se dovede u pitanje izveštavanje televizije N1, koja očigledno radi u interesu svog vlasnika, tendeciozno optužujući njegovu direktnu konkurenciju.

Kurir.rs/Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track