RUSI I AMERI SUKOBILI SU SE SAMO JEDNOM I TO IZNAD NIŠA: Nikada nisu objavili zbog čega su digli avione jedni na druge
Foto: Profimedia

vojna tajna

RUSI I AMERI SUKOBILI SU SE SAMO JEDNOM I TO IZNAD NIŠA: Nikada nisu objavili zbog čega su digli avione jedni na druge

Društvo -

Vazduhoplovna bitka između SAD i Sovjetskog saveza odigrala se 7. novembra 1944. iznad Niša, što je bio jedini neposredni vojni sukob između Amerike i SSSR-a u istoriji.

Tri grupe američkih aviona P-38 lajtning pojavile su se iznad planine Jastrebac, sa jugoistoka, a jedna je odmah napala ruski konvoj. Ubijena je 31 osoba a ranjeno 37.

Rusi su odmah uzvratili napad, pa je tako komandant 17. vazduhoplovne armije, koja se nalazila u Nišu, izdao je naređenje za poletanje lovaca Jakovljev Jak-3.

Ruski i američki avioni započeli su sukob na obodu Niša, dok su ih građani zapanjeno posmatrali.

Vazduhoplovni inženjer Dragoslav Dimić tada je bio dete, ali je kasnije svedočio da su Rusi leteli svega 20 metara iznad stare tvrđave i odozdo napadali američke lovce.

Jedan od njih je srušen i pao je blizu aerodroma u niškoj vazduhoplovnoj bazi. Ruski "Jakovi" su proletali između američkih letelica, da bi ih onda napali odozgo.

Njima se pridružila i druga grupa ruski letelica koje je predvodio poznati sovjetski vojni kapetan Koldunov. U sukobu je učestvovalo 9 sovjetskih jak-3 i nepoznat broj američkih lovaca P-38.

Obe strane su imale oborene avione. Ali, ni danas nije jasno zbog čega je došlo do sukoba.

Pretpostavlja se da je grupa američkih aviona odlutala oko 400 kilometara, pa napala Sovjete misleći da su Nemci.

Incident je dugo bio strogo čuvana tajna u Vašingtonu i Moskvi, pa se broj oborenih aviona neće saznati dok ne bude skinuta oznaka "poverljivo".

(Kurir.rs/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track