ŠVERC U PREVOZU 10.000, SLUŠALICE NA PEŠAČKOM 12.000! Za neke KAZNE koje prete Beograđanima niste ni čuli! PRIPREMITE SE
Foto: Zorana Jevtić

vožnju žutom trakom ćete skupo platiti od sad

ŠVERC U PREVOZU 10.000, SLUŠALICE NA PEŠAČKOM 12.000! Za neke KAZNE koje prete Beograđanima niste ni čuli! PRIPREMITE SE

Društvo -

"Oko sokolovo" je počelo da snima nepropisno parkirana vozila po beogradskim ulicama, "šverceri" po gradskom prevozu ubuduće će plaćati skoro duplo veće globe, ali to su samo neke od kazni koje svakodnevno prete Beograđanima, bilo da su u svojim domovima ili na ulicama, da su pešaci ili vozači.

"Šverc" u gradskom prevozu

Putnici koji u gradskom prevozu budu zatečeni bez validne karte od strane kontrolora moraće ubuduće da plate 10.000 umesto dosadašnjih 6.000 dinara. Ipak, ukoliko kaznu plate u roku od osam dana, ceh će biti “samo” 5.000 dinara.

Za žutu traku 10.000 dinara

Na poslednjoj sednici Skupštine grada uvedena je praktično nova, odvojena kazna, za sve one koji nepropisno parkiraju svoja vozila u žutoj traci.

Oni će ubuduće morati da plate 10.000 dinara.

Ako ne platite parkiranje...

Svi oni koji ne plate parkiranje u zoniranim delovima grada, odnosno im istekne vreme, moraće kao i do sada da plate kaznu ili dnevnu parking kartu od 1.870 dinara. Ukoliko je plate u roku od osam dana imaju 50% popusta - 935 dinara.

Pazite gde prelazite ulicu

Svi pešaci koji pređu ulicu van pešačkog prelaza ili to urade na crveno svetlo moraju da plate 5.000 dinara.

Ako to urade u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara!

Mobilni i slušalice na pešačkom

Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu može da vas košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000 dinara.

foto: Dado Đilas

Ako vas ulovi "Oko sokolovo"...

Kazne ako vas “ulovi” “Oko sokolovo” su od 5.000 do 25.000 dinara. Najblažu će platiti oni koji se parkiraju na trotoaru, a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu. Najdrastičnije od 25.000 su ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, tramvajskim šinama i zelenim površinama.

foto: Zorana Jevtić

Klima curi za 5.000 dinara

Po tropskim vrućinama skoro da ne možemo zamisliti uobičajeni dan bez klima uređaja. Međutim, ako vam klima kaplje na ulicu preti vam kazna od 5.000 dinara. A isto toliko može da vas košta i ako je bučna pa remeti kućni red.

Remećenje kućnog reda

Za nepoštovanje kućnog reda takođe vam preti kazna od 5.000 dinara. Tu spadaju remećenje kućnog reda, odnosno buka, pušenje na stepeništu i u hodniku, trešenje stoljnjaka kroz prozor...

Pazite gde palite cigaru

Za pušenje u javnom prevozu, kao i u bilo kojem zatvorenom prostoru, odnosno javnom prostoru u kojem je pušenje zabranjeno, moraćete da platite kaznu od 5.000 dinara.

Nemaš masku, plaćaš 5.000

Ukoliko ne budete nosili masku u javnom gradskom prevozu, kao i u svim zatvorenim objektima (prodavnicama, apotekama, pekarama, gradskim službama...) preti vam kazna od 5.000 dinara.

Pojas i vožnja sa mobilnim

Sva lica u automobilu koja nemaju vezan sigurnosni pojas mogu da budu kažnjena sa 5.000 dinara. Ista visina kazne preti i vozačima koji razgovaraju mobilnim telefonima (ako nemaju hends-fri).

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track