CRNOGORCI ODALI POČAST VELIKOM SRPSKOM NAUČNIKU: Nova vrsta na Zemlji dobila ime u spomen na Milutina Milankovića
Foto: Youtube Printscreen

veliki naučnik

CRNOGORCI ODALI POČAST VELIKOM SRPSKOM NAUČNIKU: Nova vrsta na Zemlji dobila ime u spomen na Milutina Milankovića

Društvo -

PODGORICA - U čast naučnika Milutina Milankovića i njegove teorije o klimatskim promenama, nova vrsta vodene grinje iz mediteranskog dela Crne Gore, koja naseljava potoke koji presušuju tokom jednog dela godine, dobila je ime Mideopsisi milankovici.

Kako je pojasnio profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, dr Vladimir Pešić ta vrsta naseljava takozvane intermitentne potoke, odnosno potoke koji presušuju jedan deo godine, obično u toku leta.

Kao posledica klimatskih promena broj takvih staništa se svake godine povećava i potoci koji presušuju čine sve veći deo rečnih mreža posebno u Mediteranu.

Reč je o vrsti koja je već milionima godina preživela u malim mediteranskim potocima koje naseljava, naveo je profesor Pešić i dodao da to znači da je dobro prilagođena na klimatske promene.

Međutim, kako dodaje, nova vrsta verovatno nije prilagođena i na aktivnosti ljudske vrste koje dovode do fragmentacije i uništenja tih izuzetno značajnih, ali danas veoma ugroženih staništa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track