JU AR BLEK KRAVA: Sećate se NS doktorke koja je ovo rekla stranoj studentkinji? Nije ostalo na tome, evo šta se dešava
Foto: Facebook Printscreen

posle incidenta u liftu

JU AR BLEK KRAVA: Sećate se NS doktorke koja je ovo rekla stranoj studentkinji? Nije ostalo na tome, evo šta se dešava

Društvo -

BEOGRAD/NOVI SAD - Novosadskoj doktorki koja je početkom leta studentkinji iz Irske rekla u liftu zgrade u kojoj stanuju "ju ar blek krava" (ti si crna krava) prema Kodeksu medicinske etike a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, preti oduzimanje licence od šest meseci do pet godina.

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine podneo je Lekarskoj komori Srbije prijavu protiv specijaliste interne medicine dr M. Š. zbog incidenta koji se dogodio 29. juna. Ovoj doktorki, kako piše list, jedna klinika navodno je već otkazala saradnju zbog ovoga što se desilo.

U Lekarskoj komori Srbije kažu za list da će razmatrati pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik Etičkog odbora LKS zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Kako nezvanično saznaje list, prema Kodeksu medicinske etike, a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, u ovakvim slučajevima mogla bi biti oduzeta licenca u trajanju od šest meseci do pet godina.

foto: Facebook Printscreen

U Kodeksu medicinske etike Lekarske komore Srbije pod načelom staranja o ugledu i dostojanstvu profesije navodi se da je ’’lekar dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije’’ kao i da je dužan da ’’etičkim ponašanjem prema pacijentima, njihovim bližnjim, svojim kolegama i drugim licima i u profesionalnom i u privatnom životu čuva plemenitu tradiciju lekarskog poziva’’.

Snimak incidenta na društvenim mrežama izazvao je buru negodovanja javnosti koja je osudila ovakvo postupanje doktorke prema studentkinji koja je iz Irske došla da studira u Novi Sad a odmah je reagovao i Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine koji je takođe osudio taj rasistički napad.

- Povodom snimka objavlјenog na društvenim mrežama, u kojem je jedan od učesnika lekarka zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine je osudio njeno neprimereno ponašanje i dao mišlјenje da je narušen kodeks medicinske etike jer je lekar dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Postupajući u skladu sa mišlјenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalјu nadležnost – rečeno je tada u Kliničkom centru Vojvodine.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track