UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Još 236 novozaraženih, 9 preminulo
Foto: EPA / MADRID REGIONAL PRESIDENCY, Zorana Jevtić, Profimedia, Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Još 236 novozaraženih, 9 preminulo

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirana 6.251 osoba, njih 236 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je devet pacijenata.

foto: AMG

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 106 pacijenata.

foto: Printscreen

17.41 - U KC Niš preminula dva pacijenta

U niškom Kliničkom centru u poslednja 24 sata preminulo je dvoje pacijenata usled posledica infekcije virusom korona, navedeno je danas na sajtu te zdravstvene ustanove.

17.13 - U srpskim sredinama na KiM još 18 obolelih

U poslednja 24 sata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji od kovid-19 obolelo je 18 osoba, pa je ukupan broj inficiranih od 12. marta porastao na 888, saopšteno je iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

16.15 - Na KiM 188 novozaraženih, preminulo 12

Na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata potvrđeno je 188 novih slučajeva korona virusa, a peminulo je još 12 osoba, saopštio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. Time je ukupan broj inficiranih porastao na 10.247, a preminulo je 327 osoba, prenosi Kosovo onlajn.

15.50 - Bolja situacija sa koronom u Kraljevu: Jednocifren broj zaraženih

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 22 uzorka brisa testiranih u laboratoriji Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Batajnica u Beogradu - 7 je pozitivno na koronavirus. Time je u Kraljevu, posle gotovo mesec i po dana, drugi dan zaredom zabeležen jednocifren broj zaraženih. Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus korona na teritoriji grada Kraljeva na dan 9. avgust je 1.303. Od poslednjeg izveštaja na teritoriji grada Kraljeva nije bilo preminulih od korone. (J. S.)

foto: Kurir

15.15 - U Šumadijskom okrugu još 16 pozitivnih

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Kragujevac" u Šumadijskom okrugu zabeleženo je još 16 pozitivnih na virus korona. Kako je saopštio direktor Instituta Dragan Vasiljević, u Kragujevcu je zabeleženo još 14 slučajeva, Topoli dva, dok u ostalim opštinama tog okruga - Aranđelovcu, Topoli, Rači, Kniću, Batočini i Lapovu, nema novih slučajeva.

15.04 - Zlatiborski okrug: Još 37 slučajeva zaraze

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, laboratorijski je potvrđeno 37 novih slučajeva pozitivnih na virus korona na teritoriji Zlatiborskog okruga. Novopozitivni su registrovani u Užicu - devet, sedam u Požegi, koliko i u Priboju, Bajinoj Bašti četiri, Arilju tri, koliko i u Kosjeriću i Prijepolju, dok je u Novoj Varoši broj zaraženih virusom korona veći za jedan.

15.04. - UŽIVO KRIZNI ŠTAB NA KURIR TELEVIZIJI Kon: Brojevi su i dalje visoki, situacija je nesigurna

13.20 - Mačva: Smanjuje se broj novozaraženih

Čini se da korona gubi snagu u Mačvanskom okrugu gde je nastavljeno smanjivanje broja novozaraženih. Tokom jučerašnjegdana potvrđeno je 11 pozitivnih uzoraka na kovid-19, u Šapcu pet, Loznici tri, Krupnju dva i Bogatiću jedan. Lepa vest je da od trećeg avgusta nije bilo novih slučajeva u Vladimircima, a od četvrtog u Ljuboviji. Od početka pandemije u okrugu je ukupno otkriveno 3.055 pozitivnih, u Šapcu 1.920, Loznici 617, Bogatiću 158, Koceljevi 98, Vladimircima 72, Krupnju 70, Malom Zvorniku 63 i 57 u Ljuboviji. Trenutno je 1.455 obolelih. (T.Ilić)

13.00 - Čačak: Hospitalizovan 81 pacijent, 10 na respiratoru

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 81 pacijent. U protekla 24 časa primljena su tri pacijenta. U respiratornom centru nalazi se 10 pacijenata, od kojih su četiri priključena na respiratore.

12.45 - Novi Pazar: Na lečenju 22 pacijenta

Prema poslednjim podacima, u Novom Pazaru na lečenju nalaze se 22 pacijenta. Jedna osoba je transportovana za Kragujevac. Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja bio je 88, od toga 35 je bilo prvih, a 53 kontrolna pregleda.

12.30 - U srpskim sredinama na KiM još 18 inficiranih

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 časa registrovano je 18 slučajeva infekcije koronavirusom, među pregledanih 86 uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. Među novoinficiranima po četvoro je iz Kosovske Mitrovice i Gračanice, troje iz Štrpca, po dvoje iz Zvečana i Zubinog Potoka, a po jedan slučaj infekcije registrovan je u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i Leposaviću.

10.00 - Vranje: Hospitalizovana 83 pacijenta

Prema jutrošnjim podacima iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u Zdravstvenom centru je 83, od čega kovid pozitivan 31. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 132. Na kućno lečenje otpušteno je 10 pacijenata.

9.54 - Premijerka Brnabić: Bićemo među prvih 20 zemalja koje će je dobiti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se epidemiološka situacija u Srbiji popravlja.

9.30 - Stokić: Evo zašto su zaraženi koronom negativni na testu

Jedan od najčešćih uzroka lažno negativnih rezultata je neadekvatno uzet bris, a da bismo to predupredili, u KCV postavljeni su punktovi za uzimanje nazofaringealnog brisa sa osobljem posebno obučenim za to

9.00- Korona stvara i tromb u plućima koji može izazvati smrt

Koronavirus, osim što zahvata pluća, kod velikog broja pacijenata, naročito u drugom naletu, napada i koagulativni sistem, pa se tako kod njih učestalo javljaju tromboze i embolije. Ove komplikacije kod nekih pacijenata mogu izazvati plućnu emboliju, moždani ili srčani udar, a oni mogu dovesti i do smrti. Stručnjaci kažu da je od izuzetne važnosti da pacijenti, čak i nakon izlečenja od kovida 19, redovno rade skener i laboratorijske kontrole koje uključuju i vrednosti D-dimera!

8.30 - Borski okrug: Razmatraće se mogućnost ublažavanja mera

U Zaječaru je u poslednja 24 sata testirano 40 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna na koronavirus. Od početka pandemije u Zaječaru ima 363 pozitivne osobe, od kojih je 253 izlečeno. Četiri osobe su preminule. Komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić kaže da se epidemiološka kriva polako zaravnjuje i dodaje da će se razmišljati o ublažavanju mera, ako se taj trend nastavi. Slična situacija i u Boru, gde je trenutno pozitivna 41 osoba. Svi imaju blažu kliničku sliku. U ovom gradu će se razmatrati mogućnost ublažavanja mera.

8.10 - U Subotici epidemiološka situacija u poboljšanju

Epidemiolog Opšte bolnice u Subotici doktorka Gordana Krtinić, rekla je da se u toj ustanovi trenutno leči 70 pacijenta, od kojih je šest u jedinici inenzivne nege. Prema njenim rečima, najveći broj pacijenata je stabilno, ali ima i onih sa teškim pneumonijama. Ona je istakla da je epidemiološka situacija u tom gradu u poslednjih nedelju u poboljšanju, ali da su mere zaštite i dalje neophodne.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja