Najnovije vesti

KREĆE NAJVEĆA AUTO-LITIJA IZ BEOGRADA DO CRNE GORE: 23. avgusta građani će se okupiti i krenuti put manastira Kumanica!
Foto: Youtube prtscr / Vukota Djurdjevic

podrđka

KREĆE NAJVEĆA AUTO-LITIJA IZ BEOGRADA DO CRNE GORE: 23. avgusta građani će se okupiti i krenuti put manastira Kumanica!

Društvo

Auto-litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti 23. avgusta kreće iz Beograda i ići će skoro do granice sa Crnom Gorom, najavljuje Željko Čurović, predsednik saveza Srba iz Crne Gore sa sedištem u Beogradu.

Građani će se okupiti 23. avgusta u sedam sati ujutru na parkingu ispred beogradskog centra „Sava“, a do 13 časova bi trebalo da stigne do manastira Kumanica, koji se nalazi skoro na samoj granici između Srbije i Crne Gore. Tamo će se okupljenima obratiti episkop Mileševski, g. Atanasije (Rakita), po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a organizovan je i kulturni program, napominje Čurović.

Zainteresovanih građana, osim iz Beograda, ima i iz drugih srpskih gradova, dodaje on. Neki, kao oni iz Vojvodine, priključiće se litiji u Beogradu, a ostali će se pridružiti uz put. Savez Srba iz Crne Gore organizator je i nosilac manifestacije. Od manifestacija podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako sagovornik kaže, niko ne treba da se plaši.

„Mislim da je dosta podela na ovim prostorima. Ta floskula o Velikoj Srbiji nema nikakve veze sa nama, a uopšte ni sa Srbima. Mi smo jednokrvna braća, a to što je neko primio drugu veru ne mora da znači da smo različiti i da nam neko uvek baca kost da nas zavađa. Mi samo hoćemo da uputimo jednu jaku poruku svim građanima Crne Gore, ne samo Srbima. Naravno da nam je na duši i srcu da se obratimo našoj braći, rođacima, komšijama prijateljima Srbima da izađu na izbore jer 30. avgusta jeste „dan D“. Ako ostane kao što je do sada, sutra će biti ugrožena neka druga grupacija u Crnoj Gori“, kaže  sagovornik Sputnjika.

Zbog toga Čurović apeluje na sve da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako kaže, da na vlast dođu „normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima“. Došlo je vreme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova, a prolazi vreme trgovine nacionalnim i verskim osećanjima i zarad stvaranja atmosfere straha.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto Youtube prtscr / Vukota Djurdjevic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...