NI 17 GODINA OD ZLOČINA NA BISTRICI UBICE NISU PRONAĐENE! BOGDAN BUKUMIRIĆ: Sanjam dan kad će zločinci odgovarati
Foto: Privatna Arhiva

Stravično

NI 17 GODINA OD ZLOČINA NA BISTRICI UBICE NISU PRONAĐENE! BOGDAN BUKUMIRIĆ: Sanjam dan kad će zločinci odgovarati

Društvo -

Pre tačno 17 godina, na reci Bistrici u Goraždevcu kod Peći desio se jedan od najstravičnijih zločina - nepoznati napadači su iz automatskog oružja pucali na srpsku decu koja su se kupala u reci.

Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Bogdan Bukumirić, koji je tada imao 15 godina.

Iako su prošle gotovo dve decenije, počinioci nikad nisu pronađeni niti su kažnjeni za nedela.

foto: Dragana Udovičić, Printscreen/YT

Tog stravičnog 13. avgusta 2003. Bogdan Bukumirić imao je sreće da preživi, ali je zadobio čak osam metaka! Povrede i rane, kaže za Kurir, bile su stravične, ali su nekako prošle, dok će nepravda i gorčina koje i danas oseća ostati sve dok počinioci ne budu kažnjeni.

foto: Privatna Arhiva

- Ti koji su to uradili su monstrumi i ogorčen sam što nisu privedeni pravdi! A i ćutanje koje traje je zločin. Ja sanjam dan kad će da odgovaraju. Svake sekunde čekam poziv od nekog iz međunarodne zajednice da mi kaže da je neko priveden i da će konačno da izađe pred sud i da mu se sudi za zlodela koja je uradio. Pravda je spora, ali dostižna i bio bih najsrećniji da se to desi sada, ovog trenutka - priča Bukumirić za Kurir.

Njega su kobnog dana prvo pogodila tri metka u levi bok i odbacila ga u stranu, a zatim još dva metka u grudi i stomak.

- Više nisam mogao da stojim na nogama i dok sam padao, metak me je pogodio i sa desne strane glave, a osmi metak mi je okrznuo levu nogu. Kad sam dovezen na VMA, šanse da preživim su bile četiri odsto, a da ću umreti 96 odsto. Eto, preživeo sam - priča Bukumirić. Dodaje da nikad neće prestati da čeka da počinioci svirepog zločina budu kažnjeni:

- Mora da bude kažnjen taj koji je napao decu dok su se kupala na reci, bez ikakvog povoda. Decu koja nikoga nisu dirala, nikoga nisu ometala, tražila su samo spas od vrelih letnjih dana.

foto: Printscreen

Brnabić i Vulin

Srbija neće zaboraviti ni oprostiti

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je zločin u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina.

- Srbija nikad neće zaboraviti ovu decu ni stepen okrutnosti ovog zločina i nikada neće prestati da traži pravdu za decu i njihove porodice - poručila je Brnabićeva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin podseća da se komandant Kfora tada zakleo da će "prevrnuti svaki kamen" i naći ubicu.

- Koliko mu je vredela zakletva, toliko mu je bila uspešna i istraga. Pošto ubice nisu tražili, nisu ih ni našli - rekao je Vulin.

Broj

75 metaka je ukupno ispaljeno

Kurir.rs/S. Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track