KAD ŽABA VIDI DA SE KONJ POTKIVA I ONA DIGNE NOGU: Pošto je Srbija uzela kineske dronove, Albanci u pomoć pozvali Amere
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

KAD ŽABA VIDI DA SE KONJ POTKIVA I ONA DIGNE NOGU: Pošto je Srbija uzela kineske dronove, Albanci u pomoć pozvali Amere

Društvo -

Armijska Komanda za ugovaranje SAD objavila je 31. jula zahtev za nabavku bespilotnih letelica Puma i pripadajućeg softvera za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika.

Očekuje se da će ugovor biti dodeljen americkoj kompaniji AeroVironment (AV) iz Kalifornije, koja je proizvodač bespilotnog sistema Puma i koja se pre svega bavi konstruisanjem i proizvodnjom razlicitih bespilotnih sistema.

Sporazum bi trebalo da se postigne do 30. decembra ove godine a isporuke zahtevane opreme albanskim Oružanim snagama bile bi završene u roku od 24 meseca, odnosno do kraja 2022. godine.

Oružane snage Albanije biće tako opremljene sa šest malih bespilotnih sistema Puma, tri data link sistema, rezervnim delovima, softverom i imale bi dvogodišnju logisticku podršku.

Ovaj mali bespilotni sistem se napaja baterijom i lansira iz ruke, a primarno je namenjen za zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka, osmatranja, izviđanja i otkrivanja ciljeva.

Može se takode koristiti za procenu rezultata borbenih dejstava, pomorsku patrolu, traganje i spasavanje i zadatke borbe protiv krijumcarenja narkotika.

Nakon što je imao prvi let 2007. godine, sistem RQ-20 je vec proizveden u preko 1000 primeraka i trenutno je u razlicitim varijantama u službi americke vojske kao i u Belgiji, Egiptu, Estoniji, Nemackoj, Letoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

OVO NEMA NIKO U REGIONU Služe za izviđanje terena, ali NOSE I BOMBE I RAKETE!

Podsetimo, Srbija je kupila od Kine naoružane bespilotne letelice Ć-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete. Reč je maloj bespilotnoj letelici koja će u Vojsci Srbije biti korišćena u više varijanti, a jedna će se lansirati sa domaćeg kamiona FAP 2228.

Više o tome klikom OVDE.

(Kurir.rs/Tangosiks)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track