SRPSKA VOJSKA ZGROMILA JE AUSTROUGARE, VOJVODA KOMANDOVAO "ZA MNOM"! General Stupar: Cerska bitka ne sme da se zaboravi!
Stojim mirno! General Stupar, Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

PRVA POBEDA U VELIKOM RATU

SRPSKA VOJSKA ZGROMILA JE AUSTROUGARE, VOJVODA KOMANDOVAO "ZA MNOM"! General Stupar: Cerska bitka ne sme da se zaboravi!

Društvo -

Prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu izvojevala mala Kraljevina Srbija protiv moćne carevine pre 106 godina, pod komandom Stepe Stepanovića

Cerska bitka predstavlja prvu veliku savezničku pobedu u Velikom ratu, kada je jedna mala Kraljevina Srbija porazila veliko Austrougarsko carstvo. Pored briljantnog komandovanja vojvode Stepana Stepe Stepanovića, koji je pokazao samoinicijativu, presudan je bio i srpski vojnik. U opancima, bez hrane, a nekad i bez puške, ali sa moralom i hrabrošću onog koji brani svoje ognjište.

Moral je onaj koji pobeđuje i samo jedinstveni možemo pobeđivati i u budućnosti.

Ovo za Kurir, povodom obeležavanja 106. godine od Cerske bitke u Prvom svetskom ratu, kaže general u penziji Milorad Stupar, nekadašnji prvi komandant 72. specijalne brigade, a danas predsednik Saveza udruženja boraca Srbije (SUBS). General Stupar nas dočekuje u Domu vojske u centru Beograda i objašnjava da je njegovo pravo ime zapravo Dom ratnika, koji je izgradila Narodna odbrana 1929, upravo sa vojvodom Stepom na čelu.

- Stojim dok govorim o Cerskoj bici i vojvodi Stepi, jer izuzetno poštujem ono što je upravo ova bitka, vođena od 15. do 24. avgusta 1914, donela srpskom narodu, ali i ono što je vojvoda Stepa doneo svojim komandovanjem Drugom armijom. Srpski narod je tada, kao i sada, više cenio slobodu nego bilo ko drugi, izašli su da brane svoja ognjišta - kaže Stupar, koji za 16. avgust najavljuje tradicionalni Cerski marš pod sloganom „Hvala dedi na pobedi“:

- Krenućemo putem, dugim 41 kilometar, kojim je kombinovana divizija srpske vojske pod Stepinim vođstvom išla od Šapca do Tekeriša, kada su krenuli u Cersku bitku. SUBS radi i na projektu „Hvala Stepi što se seti“, kojim želimo da naglasimo značaj komandovanja i rukovođenja u kopnenom boju. Odluke vojvode Stepe o upotrebi jedinice Druge armije u Cerskoj bici i danas se proučavaju na vojnim školama. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo odbrane i opština Nova Crnja.

General Milorad Stupar
General Milorad Stupar foto: Zorana Jevtić

General Stupar objašnjava da je vojvoda Stepa poslušao direktivu Vrhovne komande i uputio šumadijsku diviziju ka Šapcu, a konjičku ka Mačvi, ali da ga velikim vojskovođom čini upravo to što je samoinicijativno odredio cersku udarnu grupu i naredio da se zauzme greben Cera.

- U toku noći je za samo 10 sati izvršen forsirani marš od sela Banjana prema Ceru, borbe su trajale tokom noći između 15. i 16. avgusta i celog sledećeg dana. Upravo je taj manevar doprineo pobedi, a Stepa je od đenerala unapređen u čin vojvode. Nakon toga smo od saveznika dobili zadatak da pređemo u napad i nakon ove bitke smo prešli u tzv. sremsku operaciju, gde je mala Srbija napala veliku Austrougarsku - kazao je Stupar i dodao da je značaj predviđanja borbenih dejstava, pravilnog reagovanja i samoinicijative u borbi i dan-danas ogroman.

TAKO SE TO RADI UMESTO „NAPRED“ STEPA JE VIKAO „ZA MNOM“

Vojvoda Stepa Stepanović ovo sve ne bi uspeo da nije imao dobre svoje komandante četa i oficire, koji su već imali iskustvo iz balkanskih ratova. Upravo zbog toga insistiram da i danas u vojne akademije dolaze ljudi koji razmišljaju svojom glavom i ne izdaju komandu „Napred“, već „Za mnom“. Upravo u Cerskoj bici je komanda „Za mnom“ postala simbol srpske vojske u odbrani. Srpski narod malo naglašava svoje pobede. Poruka za srpski narod su reči Stepe: „Za otadžbinu se daje sve, a od nje se ne traži ništa!“

Kurir.rs, Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track