Ugrožena prava Srba u regionu

Napredni klub

Ugrožena prava Srba u regionu

Društvo -
Srbima u Hrvatskoj osporava pravo na povratak imovine, upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a u CG im je zabranjeno da ističu nacionalne simbole

BEOGRAD - Više od dva miliona Srba u regionu svake godine sve manje uživa politička prava, a najlošije stanje je u Hrvatskoj i Crnoj Gori, navedeno je u danas predstavljenom izveštaju "Naprednog kluba" za 2012. godinu.

U izveštaju o političkim pravima srpskog naroda ta organizacija je navela da iako je Hrvatska na pragu ulaska u EU, prava Srba u toj državi se ne popravljaju.

Na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu predstavnici Naprednog kluba su istakli da se Srbima u Hrvatskoj osporava pravo na povratak imovine, upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Kako su istakli, u Hrvatskoj se nisu rešila dugovanja za penzije od oko 900 miliona evra.

U izveštaju je ocenjeno da je položar Srba u Crnoj Gori izuzetno loš, jer ne mogu da uče na srpskom jeziku zato što im je nametnut crnogorski.

Srbima u Crnoj Gori je, kako se navodi, zabranjeno da ističu nacionalne simbole, a pritisci na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno sveštenstvo ne jenjavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track