Najnovije vesti

OGLASIO SE MUP POVODOM SLUČAJA PEVAČICE: Deca Tanje Savić izašla iz Srbije s pasošima Australije
Foto: MUP

nisu koristili putne isprave Republike Srbije

OGLASIO SE MUP POVODOM SLUČAJA PEVAČICE: Deca Tanje Savić izašla iz Srbije s pasošima Australije

Društvo

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su maloletni sinovi Tanje Savić, stari 10 i osam godina, zajedno sa ocem napustili teritoriju Srbije 16. aprila ove godine i tom prilikom su na Aerodromu "Nikola Tesla" koristili australijske pasoše.

"Imajući u vidu da nisu koristili putne isprave Republike Srbije, za maloletna lica koja su strani državljani ne postoji obaveza posedovanja saglasnosti roditelja prilikom prelaska državne granice", naveo je MUP u saopštenju.

Objašnjava se da, ukoliko maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine putuje sa jednim od roditelja, obaveza posedovanja overene saglasnosti drugog roditelja ne postoji, ali saglasnost za maloletno lice može tražiti država u koju putuju.

"Takođe, Zakon o graničnoj kontroli u članu 54. propisuje da maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje sam ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika", naveo je MUP.

Pevačica Tanja Savić tvrdi da joj je suprug, s kojim je brak zaključila u Australiji, bez saglasnosti odveo decu u tu zemlju tokom aprila.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...