Najnovije vesti

PORAZNO: Oboleli od raka nemaju psihološku podršku!
Foto: Shutterstock

zabrinjavajuće

PORAZNO: Oboleli od raka nemaju psihološku podršku!

Društvo

U Srbiji rade svega tri psihoonkologa za odrasle i šest za decu, a ne postoji nijedan psihijatar obučen za rad s obolelima od malignih bolesti

Svake godine u Srbiji 37.000 ljudi oboli od raka, a umre 21.000. I dok broj raste iz godine u godinu, najteže oboleli nemaju odgovarajuću psihološku i psihijatrijsku pomoć, jer je u Srbiji svega troje psihoonkologa, a nema nijednog psihijatra specijalizovanog za rad sa obolelima od malignih bolesti.

Program Vlade za unapređenje kontrole raka u Republici Srbiji za period 2020-2022. pokazuje da u državnim ustanovama za lečenje onkoloških pacijenata postoje svega tri psihoonkologa, jedan u Beogradu, a dva u Sremskoj Kamenici, i jedan psiholog koji povremeno dolazi s psihijatrije u Zrenjaninu. A psihologa/psihoonkologa koja rade s decom obolelom od raka je šest u celoj zemlji.

foto: Profimedia

- U Republici Srbiji je u zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za onkologiju ili ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa koje imaju onkološka odeljenja za odrasle onkološke pacijente angažovan mali (nedovoljan) broj psihologa (psihoonkologa) i nijedan psihijatar, uprkos porastu broja novoobolelih od različitih malignih bolesti - navodi se u dokumentu Vlade. Onkohirurg prof. dr Miroslav Granić, jedan od vodećih stručnjaka za tumor dojke, za Kurir ističe da je broj psihoonkologa u Srbiji zanemarljiv.

- Nažalost, nema ih dovoljno, a njihova uloga je veoma značajna. Svi onkološki bolesnici u početnoj fazi i saznanju o svojoj bolesti zahtevaju takvu pomoć, ne znaju gde da idu, niti kome da se obrate. Pitaju nas, koji ih direktno lečimo onkološki, a mi nismo verzirani za mentalne procese - navodi Granić i dodaje: - U celom Kliničkom centru Srbije ima tek jedan psihoonkolog. To je problem, hitno treba povećati njihov broj. Svuda u svetu su nezamenljivi, zna se u kojoj fazi bolesti učestvuju, da pomognu pacijentima da prebrode kritične periode.

Da je veoma veoma važno da pacijenti imaju psihološku podršku stručnjaka od momenta kad saznaju tešku dijagnozu, ističe i Sava Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, koji ga i sam ima.

- Lečim se u Nemačkoj već sedam godina, tamo sam odmah imao psihoonkologa. To je bilo dragoceno iskustvo, jer kada čoveku nije ni do čega, mnogo je važno da dobije svaku vrstu pomoći, a naročito tu psihološku - navodi Pilipović i dodaje:

foto: Reuters

- Mi smo siromašno društvo i onda je i zdravstvo takvo. Ne možemo, nažalost, da organizujemo sve kako bismo želeli. Naše udruženje ima psihoterapeuta koji radi besplatno s nama, a imamo i grupne terapije. Privatan rad sa psihoterapeutima je dobar, ali nije jeftin.

Psiholog Aleksandra Janković ističe za Kurir da prisustvujemo nečemu što liči na "epidemiju malignih oboljenja" i da je neophodan brojniji stručni kadar kako bi oboleli od raka ojačali potencijal za mentalnu borbu i povećali šanse za ozdravljenje:

- Bolest koja utiče na čitavu porodicu, koja mora da menja navike i ponašanje, a tu su i finansijski problemi kao dodatna komplikacija, kao i suočavanje s najgorim strahom - onim od smrtnog ishoda. Psihološka pomoć je nešto što je najbitnije.

Ivana Stašević Karličić

Razgranata mreža

V. d. direktora klinike "Dr Laza Lazarević" doc. dr Ivana Stašević Karličić kaže za Kurir da Ministarstvo zdravlja kroz razgranatu mrežu zdravstvenih ustanova već nudi pomoć svima kojima je potrebna:

- U planu je i dalje širenje postojećih resursa i uključivanje novih profesionalaca iz domena mentalnog zdravlja u brigu o onkološkim pacijentima jer im ovakav vid podrške mnogo znači tokom lečenja.

Broj psihologa/psihoonkologa za odrasle onkološke pacijente

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije - 1

Institut za onkologiju i radiologiju Sremska Kamenica - 2

Opšta bolnica "Đorđe Jovanović" Zrenjanin - onkologija - 1 (psiholog sa psihijatrije odlazi povremeno na odeljenje onkologije)

Broj psihologa/psihoonkologa na dečjim onkološkim odeljenjima

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije - 1

Univerzitetska dečija klinika - 1

Institut za majku i dete - 1

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine - 1

KC Niš, Klinika za dečje interne bolesti - 1

KC Kragujevac, Klinika za pedijatriju - 1

Psihološki problemi pacijenata s malignim bolestima

- anksiozno-depresivni poremećaji

- kognitivni problemi

- traumatske ili postraumatske reakcije

- poremećaji prilagođavanja

- izraženiji distres (negativan stres)

Foto/Source:Shutterstock/Kristina Vasković 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...