UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Dobre vesti! Broj novozaraženih drastično pao, na respiratoru 44 pacijenta
Foto: covid19.rs, EPA / MADRID REGIONAL PRESIDENCY, Zorana Jevtić, Profimedia

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Dobre vesti! Broj novozaraženih drastično pao, na respiratoru 44 pacijenta

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 7.261 osoba, od kojih je na virus korona pozitivno 57.

foto: AMG

Nažalost, preminulo je 3 pacijenta, a na respiratorima je 44.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 30.714 slučajeva korona viursa, a preminula je 701 osoba. Do sada je testirano 876.929 uzoraka.

foto: covid19.rs

16.33- U KC Niš 98 hospitalizovanih, petoro u teškom stanju

U kovid objektima Kliničkog centra Niš trenutno je hospitalizovano 98 pacijenata, a kod 40 pacijenata je potvrđen kovid-19, među kojima nema dece, navodi se na sajtu te zdravstvene ustanove. Od ukupnog broja hospitalizovanih, petoro je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

16.12 - U Leskovcu ukinuta vanredna situacija

U Leskovcu je danas ukinuta vanredna situacija, uvedena 13. jula zbog povećanja broja zaraženih virusom korona, a koja je od tada dva puta produžavana. Kako je objavljeno na sajtu grada, vanredna situacija je ukinuta jer se broj obolelih značajno smanjio, ali na snazi ostaju mere i preporuke Vlade Srbije za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19.

16.00 - Užice: U poslednja 24 sata nije potvrđen nijedan slučaj infekcije

U užičkoj Opštoj bolnici trenutno se oporavlja 38 kovid pacijenata, među kojima je i dvoje dece, a epidemiološka situacija je znatno bolja nego u prethodnom periodu, ocenio je danas direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović. Božović je Tanjugu rekao da se na intezivnoj nezi u bolnici trenutno nalazi četvoro pacijenata i da je jedan pacijent priključen na respirator. U poslednja 24 sata u Užicu nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom korona, dok je juče potvrđeno petoro novoobolelih, podaci su užičkog Zavoda za javno zdravlje.

15.45 - U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 127 korisnika i 51 zaposleni

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 127 korisnika i 51 zaposlenog, saopštilo je ministarstvo za rad. Navodi se da je ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite 896, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 353.

14.03 - Na teritoriji Mačvanskog okruga tokom jučerašnjeg (23.8) dana nije bilo pozitivnih uzoraka na kovid-19, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u Šapcu.

To se poslednjih put desilo pre oko dva i po meseca, tačnije početkom juna kada od 1. do 8. juna nije bilo novozaraženih da bi se devetog pojavio jedan u Loznici. Ukupan broj pozitivnih u okrugu je do sada 3.170, tokom avgusta evidentirano je 328 novozaraženih, dok je broj obolelih 387 što je za 271 manje nego prethodnog dana. (T.Ilić)

12.58 - Trend smanjivanja epidemije korona virusa u Rasinskog okrugu nastavljen je i po najnovijem izveštaju koji glasi – u poslednja 24 sata zaražene su još dve osobe i to po jedna u Trsteniku i Ćićevcu.

Na teritoriji Rasinskog okruga u petak i subotu evidentirana su po 11 novih bolesnika od virusa Kovid 19. Najviše ih je iz Kruševca – 7, iz Varvarina 2 i po jedan iz Trstenika i Ćićevca. Ovo je ohrabrujući bilans posle višednevnog perioda, kada je po dvadesetak pacijenata dnevno registrovano od ove planetarne pošasti. Do sada je u Rasinskom okrugu ukupno registrovano 1.426 pacijenata od korona virusa, anajveći broj je iz Kruševca – 864. U ostalim opštinama Rasinskog okruga situacija je sledeća: u Aleksandrovcu 257, u Brusu 112, Trsteniku 79, u Varvarinu 62 i u Ćićevcu 52 lica. (Ž. M.)

foto: Kurir/ Ž. M.

11.47 - U Ljigu odloženo ukidanje vanredne situacije

U opštini Ljig do daljeg će na snazi biti vanredna situacija zbog kovida-19, iako je bilo najava da će se ukinuti za vikend. Tu informaciju rekao je Tanjugu predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević, navodeći da je tokom prošle nedelje zabeleženo šestoro novozaraženih, za razliku od nekoliko dana ranije kada je šest dana zaredom bilo bez novoobolelih. Kako je rečeno u opštini, od 1. jula do 21. avgusta u Ljigu je potvrđen 71 kovid pozitivan, od čega u julu 55, a za 21 dan avgusta 16 obolelih. Kažu i da se na bolničkom lečenju nalazi petoro pacijenata iz Ljiga i da je u kućnoj izolaciji 16, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

11.10 - U Braničevskom i Podunavskom okrugu po 5 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Braničevskom i Podunavskom okrugu registrovano je po pet novih slučajeva pozitivnih na virus korona.

10.43 - Tiodorović: Pred nama je veliki izazov

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je epidemiološka situacija u Nišu dosta stabilnija.

10.30 - Novi Pazar: 5 hospitalizovanih pacijenata

U novopazarskoj Opštoj bolnici u kovid centru hospitalizovano je pet pacijenata. U protekla 24 sata primljen je jedan pacijent i transportovan je jedan pacijent, prenosi RTS. Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavoda za javno zdravlje ukupno je pet hospitalizovanih pacijenata.

10.25 - Kraljevo: 5 pozitivnih od 81 testiranog

Od 81 uzorka brisa uzetog u zdravstvenim ustanovama u Kraljevu od osoba sa simptomima infekcije Kovid- 19 ili po drugim indikacijama za testiranje, potvrđeno je pet pozitivnih. Kako je navedeno u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, za osam uzoraka je zatraženo ponovno uzorkovanje. Ukupan broj registrovanih lica pozitivnih na korona virus na teritoriji Kraljeva je 1.369. Od poslednjeg izveštaja u Opštoj bolnici "Studenica" Kraljevo nije bilo preminulih od Kovid - 19.

9.40 - Vranje: Hospitalizovano 31, od čega je 14 pozitivno na koronu

U kovid bolnicama u Vranju, prema podacima od jutros, ukupan broj pacijenata je 31 od čega je 14 pozitivno na korona virus. Kako je objavljeno na sajtu grada, primljena su četiri nova pacijenta, a među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 149, a otpuštena su tri pacijenta. (T.S.)

foto: T. S.

9.38 - Šarčević: Kazne za za neodgovorno ponašanje đaka

Neposlušni đaci koju budu odbijali nošenje maski i time ugrožavali svoje zdravlje i zdravlje ostalih učenika i nastavnika biće kažnjeni za neodgovorno ponašanje, potvrdio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević! Na pitanje da li će đaci koji ne poštuju preporuke kriznog štaba i školske uprave biti sankcionisani ukoliko ne budu nosili maske, a to primeti nastavno osoblje, ministar ističe da svaka škola donosi pravilnik koji propisuje adekvatne kazne.

9.16 - Milisavljević: Proverićemo da li korona oštećuje sluh

Direktor ORL klinike KC u Nišu Dušan Milisavljević izjavio je da će tim lekara na teško obolelim pacijentima proveriti da li korona virus oštećuje i čulo sluha.

8.35 - Od danas popuštanje mera

Posle skoro šest meseci dozvoljava se početak rada bioskopa i pozorišta (ne znači da će automatski svi biti otvoreni), moguće je održavanje koncerata, sve to do maksimum 500 osoba, a lepa vest stiže i za starije građane koji su u staračkim domovima - ponovo će uživo moći da vide najmilije, jer će takođe od ponedljeka biti dozvoljene posete.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track