UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Opet skočio broj novozaraženih, 4 preminula, na respiratorima 36 pacijenata
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Opet skočio broj novozaraženih, 4 preminula, na respiratorima 36 pacijenata

Društvo -

U Republici Srbiji do 15 časova 25. avgusta 2020. godine registrovano je ukupno 30.820 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.646 osoba od kojih je 106 pozitivno. Nažalost, preminule su 4 osobe.

foto: AMG

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 885.575 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima je trenutno 36 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 705.

foto: Printscreen

15.42 - Kraljevo: U OB "Studenica" na lečenju 13 pacijenata

U Opštoj bolnici "Studenica " u Kraljevu trenutno je na lečenju 13 pacijenata obolelih od kovid- 19. U poslednja 24 sata primljeno je troje zaraženih pacijenata virusom korona, a sa bolničkog lečenja otpuštena su dva pacijenta, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Preminuo je jedan pacijent. (J.S.)

15.20 - U ustanovama socijalne zaštite inficirano 118 korisnika i 39 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 118 korisnika i 39 zaposlenih. Po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od početka epidemije izlečena su 902 korisnika i 367 zaposlenih u tim ustanovama. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni kod kojih postoji takva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

13.48 - U Mačvanskom okrugu 5 novozaraženih

Posle dana u kome nije bilo pozitivnih, prvi put posle gotovo dva i po meseca, tokom jučerašnjeg je u Mačvanskom okrugu potvrđeno pet pozitivnih uzoraka na kovid-19, saopšteno je danas iz šabačkog Zavoda za javno zdravlje.

13.01 - Zlatiborski okrug: Hospitalizovano 28 pacijenata, 1 na respiratoru

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano 28 pacijenata pozitivnih i sumnjivih na korona virus. Na odeljenju intenzivne nege nalazi se četiri pacijenta, a jedno lice priključeno je na respirator.

12.30 - Novi Pazar: Hospitalizovano šest pacijenata

U Novom Pazaru ukupno je hospitalizovano šest pacijenata, od kojih je jedan novi prijem tokom noći. Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 106, prvih 56 i 50 kontrolna pregleda.

12.00 - Čačak: Hospitalizovana 22 pacijenta, 1 na respiratoru

Na kovid odeljenjima u čačanskoj bolnici trenutno su hospitalizovana 22 pacijenta. U respiratornom centru nalaze se dva pacijenta, a jedan je priključen na respirator. Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledane su 32 osobe. U Opštu bolnicu u Čačku primljena su tri, a otpušteno je 10 pacijenata. (RINA)

11.25 - Lončar: KBC Zemun izlazi iz kovid sistema

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice biće danas i sutra prebačeni u privremenu bolnicu "Arena", KBC "Bežanijska kosa" i "Dr Dragiša Mišović", izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

10.14 - Srpski stručnjak otkrio da li će doći do sudara gripa i korone

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović rekao je da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog koronavirusa i za to je naveo nekoliko razloga.

9.22 - Kon: Nepoštovanje OVIH MERA može da vas košta i do 150.000

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen. Na pitanje šta će biti sa domaćim turistima koji se vraćaju s letovanja doktor Kon kaže da će svi koji ne budu poštovali mere s kojima su upoznati na granici biti kažnjavanji.

9.20 - Vranje: U kovid bolnicama 29 pacijenata, 13 ima koronu

Rezultati 51 testiranog uzorka iz Pčinjskog okruga stigli su u Zavod za javno zdravlje u Vranju. Rezultati su pokazali da je petoro novozaraženih osoba. Svi inficirani su iz Vranja. Prema podacima od jutros u kovid bolnicama u Vranju ukupan broj pacijenata je 29, što je za dva lica manje nego prethodnog dana. Od tog broja na virus kovid-19 je pozitivno 13 pacijenata. Među hospitalizovanima nema dece. U kovid bolnicama trenutno je slobodna 151 bolnička postelja. Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta. U vranjskoj kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana, obavljeno je 109 pregleda. Prvih pregleda zbog respiratornih tegoba sa simptomima koji bi mogli ukazivati na infekciju koronavirusom, bilo je 27, a kontrolna 82. Uzorkovana je krv kod 62 pacijenta i sačinjena 63 RTG pluća. Urađeno je 25 brzih testova i 22 PCR testa. (T.S.)

foto: Kurir/ T.S.

8.45 - Leskovac: Ukinuta vanredna situacija

U Leskovcu je u ponedeljak ukinuta vanredna situacija, uvedena 13. jula zbog povećanja broja zaraženih virusom korona, a koja je od tada dva puta produžavana. Epidemiloška situacija u poslednje dve nedelje znatno je bolja, a poslednja četiri dana nema nijednog novoobolelog. I u bolnici i u kovid ambulanti ima znatno manje pacijenata. Pre mesec dana bilo je hospitalizovano 160 pacijenata, sada 20. Gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je za RTS da je sada prioritet polazak najmlađih u školu.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track