Najnovije vesti

PLJAČKA! RODITELJI ŠKOLARACA NA MUKAMA: Ni ove školske godine nema kupovine polovnih knjiga za treći i sedmi razred!
Foto: EPA/Bo Amstrup

MUČENJE

PLJAČKA! RODITELJI ŠKOLARACA NA MUKAMA: Ni ove školske godine nema kupovine polovnih knjiga za treći i sedmi razred!

Društvo

Kompleti knjiga za niže razrede osnovne škole koštaju od 8.000 dinara pa naviše, dok kompleti udžbenika od petog do osmog dostižu sumu i do 20.000 dinara

Roditelji će i ove godine pretrpeti znatne finansijske izdatke, jer kompleti knjiga za niže razrede osnovne škole koštaju od 8.000 pa naviše, dok kompleti udžbenika od petog do osmog dostižu sumu i do 20.000 dinara! Roditelji trećaka i sedmaka neće moći da uštede kupovinom polovnih udžbenika, jer se ove godine štampaju nova izdanja!

foto: Profimedia, Shutterstock

Da roditeljskim mukama tu nije kraj, jasno je i kad se na ove svote dodaju izdaci za nabavku školskog materijala, za koji je potrebno izdvojiti minimum 5.000 dinara.

Na gubitku svi

Ulični prodavac polovnih udžbenika u centru Beograda kaže za Kurir da im ove godine posao propada, jer se knjige se menjaju iz godine u godinu. - Roditelji neće da rizikuju, čuli su da se izdanja stalno menjaju, pa kupuju nove knjige. Dođu sa spiskovima u knjižare i hvataju se za glavu kad čuju cene. Knjige za osnovnu školu prodajemo po ceni od 400-500 dinara po komadu. Ove godine nećemo prodati nijednu knjigu za treći i sedmi razred jer se štampaju nove, sve zalihe možemo slobodno da bacimo - kaže očajno. Njegov "kolega" iz "Zavoda za udžbenike" ističe da su kod njih cene knjiga najniže u odnosu na konkurenciju, te većina roditelja naručuje knjige kod njih, naročito i zbog toga što nude opciju plaćanja na šest rata.

- Kompleti za prvi razred kod nas se kreću od 7.000 dinara, bez engleskog, dok u nekim drugim knjižarama za komplet udžbenika za prvaka, sa engleskim jezikom, treba izdvojiti minimum 8.100 dinara - objašnjava ovaj prodavac. Pojedini izdavači komplet knjiga za više razrede osnovne škole naplaćuju i do 17.000 dinara, što se vidi i u njihovim internet prodavnicama kad napunite "korpu" osnovnim paketom.

Povlašćene kategorije

Ana Matić, direktorka Osnovne škole "Cana Marjanović", objašnjava za Kurir da je u toj školi praksa da roditelji od odeljenskih starešina dobiju spisak udžbenika koje je potrebno kupiti i da je na roditeljima odluka na koji način će udžbenike nabaviti.

- Pravo na dodelu besplatnih udžbenika imaju učenici iz porodica koji su korisnici socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici kojima je potrebno da koriste Brajevo pismo... Takođe, deca koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike su i učenici koji su u porodicama treće ili svako naredno rođeno dete, pod uslovom da su i ostala deca u sistemu školovanja - objašnjava Matićeva.

Jasna Janković

Postoji čak šest bukvara za prvake

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković ističe za Kurir da je najbolje rešenje da se cene knjiga smanje izmenama Zakona o izdavaštvu i proširivanjem broja onih koji mogu po povlašćenim cenama da kupuju knjige.

- Čula sam da pojedini kompleti za osnovce dostižu sumu od 17.000 dinara. Na tu činjenicu ukazujem kao prosvetni radnik i majka koja je morala detetu da obezbedi udžbenike. Stalno se menjaju planovi i programi, više deca ne mogu da nasleđuju knjige, ili je to mali broj udžbenika. Tu su i novi elementi zakona gde nastavnici biraju izdavače, što nekada nije bio slučaj. Da li udžbenici mogu da budu jeftiniji, sigurno da mogu - navela je ona i dodala da izdavači imaju enormne zarade uprkos krizi prouzrokovanoj koronavirusom.

- Najviše se štampaju knjige za osnovnu školu, postoji čak šest bukvara za prvi razred! Umesto da to izazove zdravu konkurenciju, pa da knjige pojeftine, dešava se suprotno. Svi bukvari su skupi - podvlači Jankovićeva.

Cene kompleta

Razred Cena

Prvi 7.000-8.100

Drugi 8.850-9.300

Treći 7.500-11.560

Četvrti 7.000-9.500

Peti 11.000-19.280

Šesti 13.000-16.930

Sedmi 14.500-15.960

Osmi 12.000-12.000

* cene variraju u zavisnosti od spiska (obaveznih) knjiga

Foto/Source:EPA/Bo Amstrup/Kristina Vasković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...