RODITELJI BIRAJU JEDAN OD ČETIRI MODELA RADA: I vrtići nude onlajn nastavu
Foto: Shutterstock

pripreme za septembar

RODITELJI BIRAJU JEDAN OD ČETIRI MODELA RADA: I vrtići nude onlajn nastavu

Društvo -

Onima koji ne žele ili ne mogu da decu šalju u predškolsku ustanovu vaspitači će slati ideje kako da edukuju decu kod kuće

Kako će od septembra biti organizovan rad u vrtićima odlučiće roditelji mališana, kojima su beogradske predškolske ustanove uputile anketu s pitanjem da se opredele za jedan od četiri ponuđena modela nastave, među kojima je i nastava na daljinu.

foto: Shutterstock

Kako Kurir saznaje, roditelji biraju da li će njihova deca provesti u vrtiću ceo dan ili pola dana, dok je onima koji ne žele ili ne mogu da šalju decu u vrtić ponuđena opcija onlajn nastave poput one iz prvog talasa korone, kad su vaspitači na Vajber grupama slali roditeljima kreativne ideje za edukacuju mališana. Roditelji mogu da biraju i kombinovani model nastave, a koliko će mališana ići u vrtić, odnosno koliko njih će ostati kod kuće biće poznato do kraja ove sedmice kad se sumiraju rezultati ankete.

Modeli nastave

- Roditeljima su ponuđena četiri modela: boravak u celodnevnom trajanju, boravak u poludnevnom trajanju koji podrazumeva četiri sata za predškolske grupe, a u opciji su i vidovi onlajn podrške, kao i kombinovani oblik rada koji se odnosi na naizmeničan boravak u vrtiću u kombinaciji sa onlajn podrškom vaspitača - citirala je za Kurir poruku iz vrtića M. I. iz Beograda, majka jednog mališana. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak potvrdio je da će se roditeljima koji i dalje ne žele da šalju decu u vrtić omogućiti i onlajn podrška vaspitača, ali da se vrtići spremaju za dolazak velikog broja dece.

Manje dece dolazi

- Vrtići će biti na raspolaganju roditeljima na više načina u zavisnosti od njihovih potreba, ali je najvažnija poruka da će mališani biti bezbedni. U vrtićima nije bilo relaksacije zaštitnih mera od početka epidemije i neće ih ni biti. Tokom leta dolaznost je bila mala, ispod 20 odsto, u septembru će se sigurno povećati, ali i dalje ne očekujemo uobičajeni broj za septembar u redovnim okolnostima - rekao je Gak.

Iskustva roditelja

Stroge mere

Roditelji trogodišnjeg mališana potvrđuju za Kurir da se u beogradskom vrtiću koji pohađa njihov sin striktno sprovode mere predostrožnosti.

- Na ulazu u vrtić svakom detetu se meri temperatura, vaspitači su oprezni, vraćaju svako dete koje pokazuje znake prehlade. Našeg sina nisu hteli da prime u vrtić kad su videli da mu blago curi nos, iako nije imao povišenu temperaturu. Tek kad smo doneli potvrdu od lekara da dete nije prehlađeno, vaspitači su ga primili u vrtić - naveli su naši sagovornici.

Činjenice / Ponuđeni modeli

- Boravak u celodnevnom trajanju

- Boravak u poludnevnom trajanju (četiri sata za predskolške grupe)

- Vidovi onlajn podrške

- Kombinovani oblik rada (naizmeničan boravak u vrtiću i onlajn podrška)

Činjenice / Mere prevencije u vrtićima

- Roditelj ostavlja dete vaspitaču na ulazu u vrtić

- Na ulazu se obavezno deci meri temperatura

- Na ulazu se dezinfikuju ruke

- Provetaravaju se prostorije

- Detaljno se dezinfikuju igračke i sve površine

- Deca provode više vremena na otvorenom kad god je to moguće

- Sa decom se razgovara o celoj situaciji

Foto/Source:Shutterstock/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track