Najnovije vesti

UNESKO ZABRANIO RAKIĆU DA KORISTI NJIHOVO IME: Nismo vam dali ovlašćenje, prestanite da se pozivate na našu organizaciju
Foto: Prinstcreen

oštra reakcija

UNESKO ZABRANIO RAKIĆU DA KORISTI NJIHOVO IME: Nismo vam dali ovlašćenje, prestanite da se pozivate na našu organizaciju

Društvo

Vojinu Rakiću iz Centra za bioetičke studija stiglo je pismo iz Uneska u kom se zabranjuje da koristi ime i logo ove organizacije u javnom predstavljanju.

Rakić se, podsetimo, predstavljao kao šef katedre za bioetiku Uneska, i nedavno je kritikovao Srbiju kao jednu od četiri zemlje u kojoj su zloupotrebljene restriktivne mere radi jačanja vlasti u pandemiji. Pismo prenosimo u celosti:

"Poštovani g. Rakiću,

Obraćam vam se u vezi sa aktivnostima koje vaša organizacija sprovodi koristeći ime, akronim i logotip UNESCO-a bez odobrenja.

Predstavljate se kao šef UNESCO-ove Katedre za bioetiku za Evropu, što lažno navodi javnost da veruje da upravljate organizacijom koja je zvanični deo UNESCO-a. Osim toga, izdavali ste saopštenja i davali izjave u vezi sa nacionalnim politikama u Srbiji, koristeći logotip UNESCO, što je u suprotnosti sa politikama ove organizacije.

Mi nemamo nikakvu evidenciju da je UNESCO dao takvo ovlašćenje vama ili bilo kojoj akademskoj instituciji ili entitetu sa kojim biste mogli biti povezani.

UNESCO takve stvari shvata izuzetno ozbiljno.

U svetlu gore navedenog, molimo vas da odmah uklonite ime, logotip i akronim "UNESCO" iz naziva vaše organizacije ili akademske ustanove, sa internet stranice i iz štampanih materijala. Molimo vas da prestanete da koristite UNESCO-vo ime, akronim i logotip i da se suzdržite od bilo kakvog pozivanja na UNESCO u bilo kojoj javnoj komunikaciji koju biste vršili u vašem ličnom svojstvu, posebno u vezi sa nacionalnim politikama, pri čemu ovaj zahtev stupa na snagu odmah.

Države članice Pariske unije obaveštene su o akronimu i logotipu UNESCO-a i isti su prihvatile na osnovu člana 6. Pariske konvencije o zaštiti intelektualne svojine. Budući da predstavljaju intelektualnu svojinu UNESCO-a, ime, akronim i logo UNESCO ne mogu se koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja Organizacije. UNESCO se poziva na domaće sisteme država članica Pariske konvencije kako bi sprečio njihovu upotrebu od strane svih pojedinaca ili subjekata u kojima takva upotreba lažno sugeriše vezu sa UNESCO-om."

foto: Printscreen

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...