DR KON SVE OBJASNIO O POČETKU ŠKOLSKE GODINE Evo šta se dešava ako učenik dobije koronu i u kom slučaju se ZATVARA ŠKOLA
Foto: Printscreen RTS

RAZRAĐEN SISTEM

DR KON SVE OBJASNIO O POČETKU ŠKOLSKE GODINE Evo šta se dešava ako učenik dobije koronu i u kom slučaju se ZATVARA ŠKOLA

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će reakcija države biti "prilično oštra" prema onima koji svesno narušavaju epidemiološke mere, poput koncerata u zatvorenom prostoru sa publikom koja peva i skandira i na kojima jedan zaraženi kovidom 19 može preneti virus i na 15 osoba.

Kon je gostujući na RTS kazao da je to bila tema današnje vanredne sednice Kriznog štaba Vlade Srbije i dodao da će kontrola sprovodjenja mera biti koordinisana akcija Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcijskih službi - prvenstveno Ministarstva zdravlja.

"Ove mere koje smo dosada imali apsolutno daju rezultat. Od 1. juna ovo je danas, kad je Beograd u pitanju, najbolji rezultat. Mi imamo svega sedam pozitivnih u celom gradu. To dosada nije bilo", rekao je Kon i dodao da se ulazi u mirnu epidemiološku situaciju u kojoj se ne sme dozvoliti da se virus ponovo "podigne".

Govoreći o početku nove školske godine on je rekao da je sistem razrađen i da je sve dobro pripremljeno.

Kon je kazao da ukoliko neko dete dobije simptome kovida 19 u razredu obaveze nastavnika, odnosno škole su da ga izdvoji, pozove njegove roditelje i obavesti o tome Gradski zavod za javno zdravlje. Nakon toga će uslediti epidemiološko ispitivanje.

"Svaki epidemiolog će dobiti određeno zaduženje. Kada dobije takvu prijavu on će izvršiti ispitivanje da li se to poštovalo, gde je bio ko, kako se dešavalo, gde se ko nalazio...", objasnio je Kon.

Ukoliko su se te mere poštovale, takvo dete će se potom staviti pod epidemiološki nadzor, a ostala deca će nastaviti da idu u školu s tim što se situacija prati dve nedelje.

Ukoliko bi se desilo da se više dece zarazi onda bi to značilo da nešto nije u redu sa sprovođenjem mera, naveo je Kon tokom gostovanja na RTS.

On je rekao i da zasada nije određeno s kolikim brojem zaražene dece se škola zatvara, uobičajeno je u slučaju epidemija gripa da se škola zatvara kada je 30 procenata dece zaraženo, ali u ovom slučaju ih može biti znantno manje što zavisi od situacije u školi, ali i od epidemiološke situacije uopšte u tom trenutku.

Prema njegovim rečima, preporuka je da se jedna maska u školi nosi dva do tri sata, ali ukoliko je odlažu tokom nastave mogu je nositi i četiri ili pet sati. Preporuka epidemiologa je da se maske stalno nose.

(Kurir.rs/Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track