DANAS PADA ODLUKA! Evropska unija razmatra da Srbiju UKINE SA CRVENE LISTE, sve zavisi od jedne brojke
Foto: Zoran Šaponjić

DANAS PADA ODLUKA! Evropska unija razmatra da Srbiju UKINE SA CRVENE LISTE, sve zavisi od jedne brojke

Društvo -

Savet Evropske unije razmatrao je pre dva dana, na ekspertskom nivou, kojim državama bi mogla da bude ukinuta zabrana ulaska na teritorije država članica.

Kako je saopšteno iz ovog tela, danas bi trebalo da se održi još jedna diskusija na nivou ambasadora članica, kada bi trebalo da bude doneta odluka o daljim koracima, uključujući i tajming ukidanja restrikcija.

Prema ovim najavama Evropska unija će razmatrati i listu trećih zemalja kojima će, u odnosu na epidemiološku situaciju, biti omogućeno slobodno putovanje preko spoljnih granica EU.

Kako se nezvanično saznaje, glavni kriterijum će biti da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude ispod 25, mada bi po drugoj verziji, znatno restriktivnijoj, mogla da se traži i brojka manja od 16 zaraženih na 100.000 ljudi.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), čije rezultate koristi Savet EU, Srbija je zaključno sa 31. avgustom imala oko 24 zaražena na 100.000 stanovnika (kako se može videti iz liste ECDC ukupno je bilo 1.683 aktivna slučaja). Dakle ispod granice od 25 koja je u mnogim zemljama označavala "crvenu zonu".

Teško je, ipak, reći da li će EU glasati za manje ili više restriktivne mere, posebno s obzirom da se korona virus razbuktao u mnogim zemljama poput Španije, Italije, Francuske...

foto: printscreen

Ipak, čak i ako Srbija ne dobije zeleno svetlo u "ovom krugu", teoretski bi Grčka mogla da otvori granice srpskim građanima posle 15. septembra, do kada važi trenutna zabrana ulaska. Posebno, jer se očekuje da se nastavi silazni trend broja obolelih u Srbiji i u naredne dve nedelje.

Iz Evropske unije su naglasili da će i nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU biti da samostalno odluči kako će da implementira preporuke odnosno prihvati ili odloži mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemalja na njihovu teritoriju.

Poslednji put Savet EU je 8. avgusta ažurirao spisak zemalja kojima se dozvoljava ulazak u države članice. Tada su spoljnje granice otvorene za Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Novi Zeland, Južnu Koreju, Tajland, Ruandu i Urugvaj.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track