POSLALI DETE U ŠKOLU PRE REZULTATA TESTA NA KORONU: Evo kakvu će odgovornost snositi roditelji đaka iz Železnika
Foto: Printscreen RTS

POSLALI DETE U ŠKOLU PRE REZULTATA TESTA NA KORONU: Evo kakvu će odgovornost snositi roditelji đaka iz Železnika

Društvo -

Pomoćnik ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković, ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na koronavirus, kao nedopustivo i nonšalantno.

On je istakao da je suština prekršaja ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije.

- Jedna porodica da se ovako nonšalantno ponaša i da prosto ne obrati pažnju na neke stvari koje su u porodici očigledne a to je verovatno simptomatologija. Ako postoje znaci bolesti ili ne, onda se bar sačeka rezultat testa i obavesti škola - izričiti je Stamenković.

foto: Printscreen RTS

Istakao je da je Ministarstvo prosvete učinilo ogromne napore svih ovih meseci, dosta je instrukcija dato, preporuka, a sada je i ova zvanično instrukcija ušla i kao deo obaveznog postupanja shodno Uredbi o merama za sprečavanje širenja, odnosno daljeg oboljevanja građana od kovida 19.

Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo, a kako je ocenio, "verovatno će tu ići i jedna krivična odgovornost roditelja".

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", preduzeti i mere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

- Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procenu rizika koju će epidemiolozi proceniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslediti nad tom porodicom, detetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili, preduzeće se mere - pojasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

Naglasio je da u "Batutu" postoji poseban tim koji se bavi nadzorom u školskim objektima. Takođe, kazao je i da je sanitarna inspekcija dobila nalog, a da se inače po planu rada kontrolišu školski objekti.

- Idemo i preventivno i po prijavama - precizirao je Stamenković.

Naveo je da se najčešće krši upravo broj posetilaca u objektima, nepoštovanje distance, nenošenje maske kod korisnika usluga i kod zaposlenih, kao i neke druge mere po pitanju dezinfekcije.

foto: Printscreen RTS

"Imali smo dva događaja morali smo da izvršimo nadzor sa policijskom upravom u određenim gradovima. Od 30.000 nadzora sanitarne inspekcija u prethodna dva meseca, od toga samo 6.800 nadzora su po pitanju kovida i poštovanja instrukcija", kazao je pomoćnik ministra za sanitarnu inspekciju.

Što se tiče očekivanih rezultata, ocenio je da smo verovatno još u nekoj fazi preispitivanja svesti i da mnogi nisu dovoljni odgovorni prema samom sebi a onda i prema drugima.

Komentarišući rad od petka kada je i pojačan inspekcijski nadzor Stamenković, kaže da su nastavili da rade kao i prethodno, a da je možda dinamika pojačana prema određenoj grupi objekata u odnosu na rizike.

Kazao je i da su javni prevoz obuhvatili kontrolom od juna, kao i da je unutrašnja kontrola u saradnji s komunalnom policijom obavezna da kontroliše putnike, da opomene i da udalji iz auta.

Naglasio je da će sanitarna inspekcija po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i dalje pisati prekršajne prijave. Međutim, dodao je da postoji i Zakon o javnom zdravlju prema kojem i nekih 11 ministarstava i različitih republičkih, kao i lokalnih inspekcija imaju mogućnost da preduzmu i takve mere.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track