UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Blag pad broja novozaraženih, 2 preminula, 41 pacijent na respiratorima
Foto: Printscreen, EPA / Giuseppe Lami, Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Blag pad broja novozaraženih, 2 preminula, 41 pacijent na respiratorima

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 8.432 građana, od čega je pozitivno 95.

foto: Printscreen

Nažalost preminulo je dva pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 41 pacijent.

foto: AMG

17.09 - U KC Vojvodine 46 kovid pacijenata, petoro na respiratoru

U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе (KCV) trеnutnо sе lеči 46 pаciјenаta kоd kојih је pоtvrdjеnо dа su оbоlеli оd kovida 19, što je jedan više u odnosu na jučerašnje podatke.Kako je preneo portal 021.rs, kod pet pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје, što je jedan pacijent manje u odnosu na podatke od juče. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je rekao da se u Vojvodini dnevno registruje oko 15 novoobolelih na oko 500 testiranih.

16.34 - Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 46 uzoraka briseva uzetih u zdravstvenim ustanovama na području grada Kraljeva od osoba sa simptomima bolesti „Covid-19“ ili po drugim indikacijama za testiranje - novoregistrovan pozitivan je jedan (1).

Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva na dan 3. septembar je 1.384.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici „Studenica“, nije bilo preminulih. (J. S.)

15.38 - Današnji izveštaj Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca je pozitivan i veoma ohrabrujući.

Treći dan za redom nema novoobolelih od virusa Kovid 19, na lećenju u Opštoj bolnici Kruševac je “samo” 9 bolesnika, a do nedavno ih je bilo više desetina, pa i više od sto. Ohrabrenje je i novih 11 osoba izlečenih od ove opake bolesti. (Ž. M.)

14.54 - Lončar s lekarima herojima iz crvene zone

Umor, solidarnost i istrajnost deo su svakodnevice zdravstvenih radnika Srbije koji se mesecima unazad bore da spasu zdravlje i živote zaraženih virusom korona, a kako kažu, u toj borbi najveće odricanje im je odvojenost od porodice.

13.45 - U Mačvanskom okrugu 2 novozaražena

U Mačvanskom okrugu potvrđena su još dva pozitivna uzorka na kovid-19, koliko ih je bilo i dan pre, prvog septembra, samo što su sada osobe iz Krupnja i ponovo Loznice. Broj ukupno pozitivnih od pojave virusa je 3.191, a trenutno je 296 obolelih. Prema podacima lozničkih zdravstvenih ustanova u prethodna 24 sata hospitalizovan je i otpušten po jedan pacijent, nije bilo upućivanja u beogradske ili šabačku bolnicu, a broj kovid pacijenata na lečenju u Opštoj bolnici u Loznici ostao je nepromenjen, i dalje ih je sedamnaest. U ambulanti Infektivnog odeljenja pregledano je 15 pacijenta od toga je bilo sedam prvih pregleda, dok ih je 28 prošlo kroz Trijažni centar Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’. Na 24 rendgena pluća otkrivene su samo dve pneumonije. (T.Ilić)

foto: Kurir/ T.Ilić

13.05 - Vranje: U kovid bolnicima 24 pacijenta

U tri kovid bolnice u Vranju ukupan broj hospitalizovanih pacijenata je 24, od čega je kovid pozitivnih osam, a među njima nema dece, objavljeno je danas na sajtu grada. Kako se navodi, trenutan broj slobodnih mesta u bolnicama je 156, a na kućno lečenje otpuštena su dva pacijenta. Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljena su 83 pregleda, od tog broja, 28 je prvih, a 55 kontrolnih pregleda.

12.29 - Ne smanjuju se gužve za testiranje

Zainteresovanost za testiranje na kovid 19 na lični zahtev, uprkos početku školske godine, nije značajno smanjena, a u laboratorijama u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju i Gradskom zavodu za javno zdravlje svakodnevno se obrađuje oko 450 uzoraka, najviše onih građana koji su se uputili na putovanja.

11.42 - Epidemiolog Delić za Kurir: U školi nema ni nastavnika, ni đaka zaraženih koronom

U osnovnoj školi "Natalija Nana Nedeljković" u kragujevačkom naselju Grošnica među nastavnicima i učenicima nema pozitivnih na korona virus, potvrdio je za Kurir dr Predrag Delić, ugledni epidemilog Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

11.30 - Bez novozaraženih u Kraljevu

U Kraljevu od 28 uzorka brisa, obrađenih na dan 2. septembra, nijedan nije pozitivan na virus korona, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo koji su objavljeni na sajtu grada. Od početka epidemije virusa korona ukupan broj registrovanih slučajeva u tom gradu je 1.383. Od poslednjeg izveštaja u Opštoj bolnici "Studenica" nije bilo preminulih.

10.55 - Korona ušla i u školu u Kragujevcu

Učenica šestog razreda kragujevačke OŠ "Natalija Nana Nedeljković" pozitivna je na korona virus, potvrdila je direktorka škole.

10.12- Kon: Epidemiološka situacija još nesigurna, virus prisutan

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još nesigurna, jer je virus prisutan i velika je osetljivost populacije.

"Situacija je povoljnija nego što je bila, ali je malo verovatno da ćemo se spustiti na nulu. Beograd je u jednom danu imao sedam potvrđenih slučajeva, što je najmanje od 1. juna kada je imao četiri novozaražena", rekao je Kon za TV Pink.

10.10 - Mere u objektima oročene na 40 dana, pratiće se situacija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić objasnio je danas da su mere kojima se produžava rad ugostiteljskih objekata u gradu oročene na 40 dana, a da će, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtevala, i u odnosu na nedeljno ili dvonedeljno praćenje, doći do izvesnih korekcija po tom pitanju.

8.43 - Evo kakvu će odgovornost snositi roditelji đaka iz Železnika

Pomoćnik ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković, ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na koronavirus, kao nedopustivo i nonšalantno.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track